ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cercetători din 11 institute ale Academiei Române lucrează la strategia de dezvoltare a României pentru următorii 20 de ani. Documentul ar putea fi gata la sfârșitul acestui an, după care va fi pus la dispoziția celor care conduc țara, a spus președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, la Alba Iulia.

Strategia de dezvoltare a României, în curs de elaborare de către cercetători din 11 institute de excelență ale Academiei Române, este „dincolo de orice poziție partizană”, a spus Ionel Valentin Vlad, președintele celui mai înalt for de știință și de cultură din România, în deschiderea celei de-a 111-a Adunări Generale a Asociațiunii ASTRA.

„Lucrăm și avem ultima etapă a strategiei de dezvoltare a României, pe termen lung, pe 20 de ani, pe care o face Academia Română. Până la sfârșitul acestui an - deja a apărut un al treilea volum - sperăm ca ea să fie gata și să o putem pune la dispoziția decidenților politici din țara noastră. Este făcută de cercetători foarte buni și din domeniul economic și din celelalte domenii, din 11 institute de excelență ale Academiei Române. Singurul lucru pe care-l dorește academia este binele și progresul acestei țări”, a spus academician Ionel Valentin Vlad. Acesta a adăugat că Academia Română va susține pe oricine va ajunge în poziții de conducere „pe căi democratice”.

„Academia Română întotdeauna a avut un rol constructiv, coerent și stabilizator. Astăzi se vorbește despre convergență. Convergența știți unde trebuie căutată? În interiorul nostru. Putem să avem opinii divergente asupra unei căi sau alteia, dar această solidaritate a noastră, coerența noastră internă, aceasta este importantă”, a mai spus președintele Academiei Române. Ionel Valentin Vlad a precizat că Academia Română se luptă în continuare pentru promovarea identității naționale. "Într-o lume care e în plin proces de globalizare, Academia Română are mai mult decât oricând un rol esențial în promovarea identității naționale în relație cu națiunile lumii, în susținerea procesului de dezvoltare a civilizației naționale în strânsă legătură cu tendințele de înnoire ale științei și culturii europene”.

Academicianul Ionel Valentin Vlad a participat, sâmbătă, la Alba Iulia, la deschiderea celei de-a 111-a Adunări Generale a Asociațiunii ASTRA, ocazie cu care se celebrează și 150 de ani de la înființarea Academiei Române.

Conform statutului său, Academia Română funcționează pe trei coordonate: este for de consacrare și de recunoaștere a meritelor deosebite ale oamenilor de știință, de cultură și de litere din țară, este cel mai important pilon al cercetării fundamentale din România și este participant activ în viața societății românești.

Demersul Academiei Române vine în completarea unei inițiative a Administrației Prezidențiale de a elabora un proiect de țară, „un document strategic scurt, clar, ușor de înțeles”, care va stabili „liniile generale de dezvoltare a României”, după cum declara, săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis, la finalul primei ședințe a Comisiei prezidențiale pentru proiectul de țară.

Șeful statului a mai spus că acest document va defini, de exemplu, dacă România vrea să fie o țară europeană profund integrată sau mai puțin integrată sau dacă dorește să adere la zona Euro. „Proiectul de țară dă linia generală de dezvoltare a României, iar ulterior pe zone sectoriale se vor elabora planuri”, a adăugat Iohannis. Comisia prezidențială pentru elaborarea unui proiect de țară este formată din 24 de membri, atât reprezentanți ai instituțiilor, cât și membri independenți.