ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei mai mari jucători de pe piața locală de comunicații, Orange și Telekom, au semnat la începutul lunii decembrie, după doi ani de negocieri duse într-o maximă discreție, un acord prin care își oferă acces la rețeaua fixă, respectiv mobilă 4G, scrie ZF.ro.

Cele două companii vor beneficia în urma acestui acord de reduceri semnificative de costuri, întărindu-și forța în lupta cu RCS&RDS și ridică presiunea pe rivalii care nu au pachete fix mobil - Vodafone și UPC.

"Proiectul negociat sub numele de cod «Apolodor» a fost finalizat. Cele două contracte de partajare a rețelelor au fost semnate la începutul lui decembrie. Telekom are acces la rețeaua 4G a Orange printr-un contract de roaming național, iar Orange va putea oferi servicii fixe prin infrastructura Telekom", au declarat pentru sursa citată mai sus surse din industria de comunicații.

Rețeaua 4G a Orange acoperă 70% din populația totală a României, aproximativ dublu față de Telekom, care rămăsese în urmă pe acest segment. Pe de altă parte, rețeaua de fibră optică a Telekom acoperă peste 1,3 milioane de gospodării, în timp ce infrastructura Orange nu este capilarizată până la nivel de scară de bloc sau case.

Ca urmare a celor două acorduri clienții serviciilor de telefonie mobilă ai Telekom vor avea acces la rețeaua 4G a Orange, iar subsidiara gigantului francez va putea să le ofere clienților pachete complete de servicii fix-mobil, inclusiv IPTV, prin rețeaua fixă a Telekom.

"Au fost negocieri extrem de lungi și minuțioase. Contractele prevăd ce ar trebui să facă fiecare dintre părți în aproape toate situațiile ce ar putea apărea", au spus aceleași surse.