ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul premier Adrian Năstase, președinte al Fundației Europene Titulescu, a afirmat, în contextul rezultatului alegerilor din Franța, că diplomația noastră va avea un rol foarte dificil, cu atât mai mult cu cât aniversarea centenarului Marii Uniri va determina unele tensiuni în regiune, iar Grupul Vișegrad va avea propria abordare în chestiunile europene.

Exit-polul anunță victoria lui Macron El va fi noul președinte al Franței. Avem pregătită strategia stabilirii contactelor cu el? Suntem pregătiți să anticipăm situația din Franța după viitoarele alegeri parlamentare?", spune Năstase într-o postare pe blogul personal.

Potrivit acestuia, în dezbaterea finală cu Marine Le Pen, Emmanuel Macron a avut o foarte bună disciplină a mesajului.

„El a repetat ceea ce a considerat a fi elementele esențiale ale pozițiilor sale referitoare la principalele probleme economice și sociale în dezbatere în opinia publică franceză. În esență, el a mers pe valul nemulțumirii populare în legătură cu principalele partide politice și se declară nici de stânga, nici de dreapta, considerând că în prezent marile probleme sunt raportarea la muncă, noile inegalități, raportarea la Europa și la lume, protecția libertăților individuale și a unei societăți deschise într-o lume a riscurilor. Există, spune el, o 'oboseală democratică', iar partidele nu mai au nicio legătură cu realitatea", a arătat Năstase.

El a comentat în context cartea lui Emmanuel Macron — „Revolution. C'est notre combat pour la France'', publicată la sfârșitul anului trecut.

„Penultimul capitol se intitulează „Refondarea Europei” și este cel care ne interesează cel mai mult. Posibila poziție a Franței în ceea ce privește proiectele de reformare a Uniunii Europene. După o reamintire a momentelor de criza din ceea ce el numeste 'un deceniu pierdut', Macron propune, de fapt, propriul lui proiect, pe care l-aș numi 'Uniunea Europeană în slujba Franței'. El se pronunță pentru o formulă care să concilieze solidaritatea cu responsabilitatea. Ce ar însemna asta? 'Noi ar trebui să realizăm reforme la nivelul statelor dar, în același timp, este indispensabil ca unele (câteva) state membre ale zonei euro să meargă mai departe. Într-un interval de zece ani, ele ar trebui sa creeze o convergență fiscală, socială și energetică. Ar trebui ca o astfel de decizie să fie luată în următorii doi ani'. (...) Dacă pentru spațiul național, el propune, în continuare, 'liberte, egalite, fraternite', în afară el propune mai puțină egalitate între statele membre, un fel de Sfânta Alianță în Europa, de data aceasta cu Germania, Italia și, eventual, Spania. Sigur, abordarea lui Marine Le Pen este în afara timpului și este periculoasă dar nici pozițiile lui Macron nu sunt foarte încurajatoare. De aceea, diplomația noastră va avea un rol foarte dificil, cu atât mai mult cu cat aniversarea centenarului Marii Uniri va determina unele tensiuni în zona noastră iar Grupul Vișegrad va avea propria abordare în chestiunile europene", a subliniat președintele FET.