ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii Parchetului Militar s-au sesizat din oficiu și fac cercetări pentru purtare abuzivă în cazul jandarmului care a fost filmat când lovea protestatarii sâmbătă seară, în Piața Universității.

Bărbatul îi lovește puternic de mai multe ori cu pumnul pe unii dintre cei care încearcă să forțeze cordonul de jandarmi pentru a ocupa carosabilul. 

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a comentat acest caz și dat exemplu modul în care acționează oamenii legii în alte țări.

„Datorită condițiilor meteo (poate că au fost și alte motive), numărul celor care au participat la manifestațiile de sambătă a fost semnificativ mai mic. De aceea, unele televiziuni de știri, poate pregătite în weekend pentru aceste evenimente, aveau nevoie de subiecte „bombă”. Așa a devenit „erou” jandarmul care a refuzat că un „rezist” să-i bage în gură un gard de protecție, și, în loc să-l pupe pe frunte, a încercat să-l descurajeze, dându-i peste mâini sau așa ceva. În urmă acestui „incident”, jandarmul este anchetat disciplinar.

Eu mă aștept că deștepții care propuneau să fie dărâmate gardurile de la parlament și de la guvern să propună și desființarea jandarmeriei care, nu-i așa, îi impiedică pe cei care „isi caută drepturile” în week end, pe străzi să se manifeste liber. Cred că și suporterii echipelor de fotbal care, în lipsă de performanță a acestora, își caută alte angajamente și alți sponsori, mai ales înainte de reînceperea campionatului, ar fi de acord cu această idee. 
  
Pe un ton mai serios, legea 550 pentru organizarea și funcționarea jandarmeriei, a fost aprobată în 2004, în perioadă când conduceam guvernul. Ea a fost elaborată pe modelul jandarmeriei franceze și cu sprijinul tehnic al acesteia. Dacă vreți să vedeți atribuțiile sale, citiți articolul 29 din lege. Mai citiți și articolul 31, pentru a vedea cum pot interveni jandarmii atunci când sunt ultragiate forțele de ordine. Dacă nu e suficient, urmăriți imagini despre modul în care intervin forțele de ordine în Franța, Germania, SUA atunci când sunt incălcate regulile de desfășurare a manifestațiilor publice”, a scris Năstase pe blogul său.