ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către Adrian Streinu-Cercel, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, actual manager al Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș București, ca urmare a deținerii simultane de funcții.

Conform legii, persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii sau încetării de drept a mandatului.

Potrivit unui comunicat al ANI, în perioada 11 martie 2008 — 12 martie 2012, Adrian Streinu-Cercel a deținut, simultan, funcțiile de manager al Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, București, și secretar științific al Senatului Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București.

Inspectorii ANI susțin că acesta a încălcat dispozițiile art. 180, alin. (1), lit. a) din Legea 95/ 2006, potrivit căruia "funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: exercitarea oricăror alte funcții salarizate, nesalarizate sau/ și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical în aceeași unitate sanitară, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică (...)", informează Agerpres.

ANI mai precizează că, în perioada 19 noiembrie 2010 — 23 mai 2012, el a deținut simultan funcțiile de secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății și manager al aceluiași institut, încălcând, astfel, dispozițiile art. 84, alin. (1), lit c) din Legea 161/ 2003, potrivit căruia "funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu (...) funcția de (...) administrator (...) la instituțiile publice".

Sursa citată menționează că persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare și că Adrian Streinu-Cercel a depus un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Vă reamintim că Streinu-Cercel este autorul isteriei legate de gripa aviară şi a fost implicat în cazul morţii "Cârcotaşului" Toni Tecuceanu. Familia actorului, care a murit, pe 5 ianuarie 2010, la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", l-a acţionat în judecată pe managerul instituţiei, Adrian Streinu-Cercel, pentru declaraţii false cu privire la cauzele decesului actorului. Streinu-Cercel a declarat public că Toni Tecuceanu ar fi murit în urma unor complicaţii suferite după contractarea virusului gripei porcine.

Procesul intentat de fratele actorului Toni Tecuceanu Institutului "Matei Balş" şi medicului Adrian Streinu-Cercel s-a încheiat anul trecut. Familia Tecuceanu a câştigat procesul, iar familia urma să aibă acces în sfârşit la dosarul medical, după patru ani de procese.