ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru al doilea an consecutiv Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alaptare, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti” și Photography Studio, organizează evenimentul Marea Atașare Globală înscris în campania de alăptare sincron la nivel mondial ocazionată de Săptămâna Internațională a Alăptării. Anul trecut, aproape 15.000 de bebeluși au fost alăptați simultan în decursul unui minut, în cadrul evenimentului global la care a luat parte și România, în direct de la Muzeul Satului. Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare așteaptă mamele doritoare să promoveze beneficiile alăptării sâmbătă, la ora 10.00, pe pajiștea Jurilovca de la Muzeul Satului, în straie naționale, pentru a se alătura miilor de mame și bebelusi care participă la acest eveniment inedit de alăptare sincron.

Un studiu publicat de UNICEF (Lancet) arată că peste 800.000 de copii mor anual pentru că nu sunt alăptați la sân în prima oră de viață și după aceea, până la cel puțin șase luni. Bebelușii care nu primesc lapte de la sân sunt expuși de șapte ori mai mult riscului de a muri de infecții decât cei care sunt alăptați, arată UNICEF citată de Reuters. Consultanta UNICEF France Bégin afirmă că alăptarea din primele momente și contactul direct piele pe piele al mamei cu bebelușul sunt esențiale pentru întărirea imunității copilului. Fadela Chaib, purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), citată de Vocea Americii, afirmă că sloganul anului acesta este "Alăptați oriunde, oricând!", pentru că numai așa copii vor fi protejați cu mineralele și vitaminele laptelui matern. Alăptarea îmbunătățește inclusiv IQ-ul copilului, afirmă reprezentanta WHO.

Necesitatea promovării alăptării în România este relevată de procentul dramatic de mic de mame care își alăptează copiii în primele șase luni: circa 12%, cel mai mic nivel din Uniunea Europeană, motiv pentru care Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare și fotografa Cristina Nichituș Roncea de la Photography Studio au susținut de-a lungul unui an campania "Alăptarea e Iubire", care a cuprins expoziții, coferințe și lansări de carte. Studiul și volumul rezultat - "Mami, îți mulțumesc! Ghidul părinților isteți în imagini povestite" (Editura Mica Valahie, 2015) - vor fi puse la dispoziție gratuit în format electronic de ziua Marii Atașări Globale pe www.photographystudio.ro. Studiul relevă, folosind și date din alte studii de specialitate, că alăptarea sporește inteligența copilului și rezistența la boli a bebelușilor dar și a mamei care alăptează. Specialiști consultați în cadrul campaniei pro-alăptare au ridicat ideea de a se crea un modul educațional pentru tinerele mame privind alăptarea iar Asociația a creat un call-center gratuit, cu numărul 0751 22 22 42.