Alexandra Nadane, președinta asociației „România pentru Viață”, a dat pe pagina ei de social media o replică fermă unei postări în care Andrei Caramitru (U.S.R.) induce ideea că cre(ș)tinii și conservatorii din România fac parte din propaganda neocomunistă și pro-rusă, decretând cu superioritate că „timpul vostru s-a dus”. Activista pro-viață atrage atenția că acest fel de incitare la ură contra Bisericii și a valorilor conservatoare este cel puțin îngrijorătoare pentru drepturile fundamentale precum libertatea de exprimare, de conștiință sau libertatea religioasă, câștigate de români tocmai prin eliberarea de comunism, și care ar trebui apărate în democrație. Alexandra Nadane somează U.S.R. să explice public atacurile la adresa creștinilor, conservatorilor sau altor grupuri sociale: „cât sunt ele metafore folositoare în campaniile electorale, și cât texte programatice menite să fie implementate odată cu preluarea puterii”.

„Am citit cu atenție postarea domnului Andrei Caramitru despre comparația dintre comuniști și conservatori. Mi-a stârnit un sentiment de deja-vu. În anii '80 comuniștii au dărâmat biserica Sfânta Vineri, una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din București. Tot atunci, copiii erau chemați la școală luni după Paști, ca să nu simtă bucuria sărbătorii. Persoanele publice erau nevoite să se cunune sau să boteze în ascuns, dacă doreau să facă slujba religioasă. Cu douăzeci de ani în urmă multe persoane religioase fuseseră urmărite, anchetate, amenințate sau condamnate de Securitate.

Comuniștii au închis mii de oameni care credeau în Dumnezeu, în familie și în libertate, iar ca profeție pentru viitor le spuneau exact ce spune domnul Andrei Caramitru acum: „Timpul vostru a apus”.

În realitate a fost invers, regimul comunist a căzut, dar înainte de asta a făcut sute de mii de victime.

Andrei Caramitru face parte dintre cei care vor gândi programul de guvernare al USR. Am 26 de ani și aș vrea să pot vorbi liberă despre convingerile mele și peste 30 de ani. Aș vrea să pot sprijini femeile în criză de sarcină și să promovez viața în spațiul public și peste 30 de ani, fără ca un partid ajuns la guvernare să folosească instrumente de represiune față de cei care nu corespund standardelor partidului.

Cine garantează că discursul urii de acum față de biserici, conservatori și alte grupuri sociale nu se va transforma în viitor în altceva? Cred că astfel de postări sunt cel puțin îngrijorătoare pentru viitorul libertății de expresie și al libertății în România. Mi-aș dori ca partidul care îl susține și pe care îl susține Andrei Caramitru să explice aceste texte, cât sunt ele metafore folositoare în campaniile electorale, și cât texte programatice menite să fie implementate odată cu preluarea puterii”, a atras atenția Alexandra Nadane duminică seară pe contul ei de social media.

Postarea lui Andrei Caramitru pe care o citează președinta asociației „România pentru Viață” avea următorul conținut:

„În anii 80 propaganda comunistă publica cărți, broșuri, împingea povestea următoare: Occidentul e decadent, droguri, SIDA, hipioți nebuni etc. La noi pe cartele și cu frig în case e mai bine. Ne păstrăm tradițiile și cultură. Partidul - Ceaușescu - România.

Acum e la fel. Cretinii din PSD, CPF, Neo-conservatori și alții (subvenționați la greu și de ruși și de biserici marginale și extremiste din SUA) spun așa: Occidentul e un dezastru - gay, corectitudine politica, invazia imigranților, multinaționale care ne exploatează. La noi e bine - pupăm moaște și suntem grădina maicii domnului. Și avem legume mai bune decât ei.

Idioții ăștia cum își explica ca 5 milioane de români au plecat acolo deși e așa de groaznic? Ca alte milioane de aici nu mai suportă mizeria din jur?

Timpul vostru s-a dus. Propaganda voastră nu mai prinde. Sunteți pe fărașul istoriei. Obișnuiți-vă cu gândul”, a scris Andrei Caramitru vineri pe contul lui de socializare.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews