ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alianța Medicilor, "asociație care reprezintă interesele medicilor din România", a transmis un comunicat redacției ActiveNews în care acuză autoritățile pentru faptul că au încercat să ascundă faptul că România nu are condiții "de a trata marii pacienți arși".

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, alături de doctorii Ioan Lascăr, Raed Arafat și Enescu Mircea Dan sunt de asemenea acuzați pentru faptul că "au încercat să mușamalizeze situația reală și competența" sistemului sanitar din România în ceea ce privește tratarea victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Iată comunicatul integral:

"În ultima perioadă se discută intens despre ce trebuia și nu trebuia făcut în legătură cu victimele din incendiul de la Clubul Colectiv. Asociația noastră, ca asociație care reprezintă interesele medicilor din România, protestează public față de modul în care este gestionată această criză. Dorim să spunem public că avem un deosebit repect pentru tot personalul medical care se ocupă direct de acești pacienți, care i-au îngrijit în ultimele zile. Ei sunt eroii nenumiți în ciuda problemelor provocate de managerii sănătății românești. Dorim să protestăm public față de liderii politici informali și formali care au creat confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în fața camerelor de filmat și au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice.

În primul rând, noi ca stat nu avem condiții de a trata marii pacienți arși și nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unități de arși. Nu suntem pregătiți cu personal și nu înțelegem de ce nu s-a detașat personal de la unitățile spitalicești din România pentru a suplini deficitul din București. Iar dacă ne cunoaștem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiții aseptice ridicate pe care, din păcate, nici un spital public din România nu le are. Transferurile pacienților s-au facut doar la insistența ONG-urilor din România care au pus presiune pe Ministerul Sănătății și pe managementul spitalelor. Nu a existat niciun fel de intenție din partea guvernanților de a transfera pacienții sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societății civile, a cetățenilor români din diaspora. Faptul că pacienții au fost bine tratați, cât de bine s-a putut, e meritul personalului care a făcut eforturi supraomenești, fără dotări cu multe ore de muncă și care au început să fie epuizați.

Protestăm public împotriva ministrului demisionar – Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan – care din motive necunoscute nouă au încercat să mușamalizeze situația reală si competența noastră ca țară", transmite Alianța Medicilor, printr-un comunicat de presă.

Cine este Alianța Medicilor

Potrivit site-ului asociației, www.aliantamedicilor.org, Alianța Medicilor a fost fondată de Dr. Coriu Letiția, Medic Primar ATI, dr. în științe medicale – Spitalul Universitar de Urgență București, Dr. Ilie George, Medic Primar ATI, Spitalul Universitar de Urgență București, Dr. Copaciu Elena, Conf. Dr. UMF Carol Davila, Medic Primar ATI. Spitalul Universitar de Urgență București iar președintele ei este dr. Bogdan Tănase, Medic Primar Chirurgie Generală, Institutul Oncologic București.

"Noi suntem prima asociație independentă a medicilor din România – Alianța Medicilor pentru Reforma sistemului de sănătate. Am început ca o mișcare online, pe facebook, iar acum ne constituim ca o mișcare offline, în viața reală. Ne dorim să schimbăm fundamental actul medical în România astfel încât să fie un act medical calitativ, echitabil și de înaltă calitate, atât pentru noi medicii, cât și pentru pacienți. Dar pentru asta e nevoie să schimbăm fundamental organizarea sistemului, atât legislativ cât și ca finanțare", se arată pe site, la prezentare.