ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE 2  Am primit la redacție reacția Asociației pentru Protecția Copiilor și a Familiei "George Alexander”, care "protestează împotriva experimentului grotesc, de distrugere a inocenței copiilor prin organizarea concursului de dans la bară, Miss pole dance Romania, (sâmbătă, 10.09.2016) pentru copii sub 18 ani!, și tocmai la Palatul Național al Copiilor din București!”

"Sub pretextul creării unei "culturi a toleranței și a diversității”, s-au încălcat flagrant Drepturile copilului, reglementate de Convenția asupra Drepturilor Copilului adoptată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 20.11.89, convenție ratificată și de România. Următoarele paragrafe din Lege au fost încălcate în mod evident:

§ 7. Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva exploatării și nu poate fi constrâns la o munca ce comportă un risc potențial sau care este susceptibilă să îi compromită educația ori să îi dăuneze sănătății sau dezvoltării sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.

§ 11. Copilul are dreptul la protecție împotriva oricărei forme de exploatare;

§ 13. Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice și a vieții sale intime, private și familiale. Este interzisă orice acțiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viața intimă, privată și familială.

 § 19. Copilul are dreptul la respectarea personalității și individualității sale și nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante.

Este regretabil că asemenea activități care promovează pervertirea copiilor și prostituția infantilă, au fost permise. Cerem organelor abilitate (Protecția Copilului, Poliția, etc.) să se autosesizeze”.


UPDATE 1 „Am fost acolo pentru că am vrut să vedem cu ochii noștri că așa ceva poate fi posibil. „Spectacolul” era în plină desfășurare, probabil urma decernarea premiilor. Întrebându-l pe un părinte de ce a venit cu fetița lui, ne-a răspuns "la recomandarea profesoarei de gimnastică ritmică de la Palatul Copiilor". L-am întrebat cum i se pare răspunsul la întrebarea "Ce pasiuni are fata dvs.?" (n.r. adică "dansul la bară"). S-a simțit jenat și nu am mai insistat. Este ceva de neimaginat, mai ales că micuțele au venit cu părinții, cu bunicii. La Palatul Copiilor câțiva adulți, organizatori sau părinți, au batjocorit niște suflete nevinovate. Pentru că în sală erau de la bebeluși până la liceeni, mi-am adus aminte de grețoasa "piesă" de teatru organizată de adepții lui Gregorian Bivolaru (imagini difuzate la tv) în care "actorii" aveau relații intime chiar în fața propriilor copii! ... Ne întoarcem în anii `90, când Gregorian Bivolaru era tartorele. Cine o fi acum? Cine e șefu` la Palatul Copiilor? O să văd de luni. Astăzi nu era decât portarul, imun la orice stimul extern”, a comentat Rafael Udriște, jurnalist la Televiziunea Română, pe contul său de Facebook. 

O batjocură la adresa unor copii nevinovați au fost și comentariile prezentatoarei Andreea Stan care, printre sponsorii pe care nu a uitat să-i menționeze de câte ori avea ocazia – printre ei și Decathlon – a inclus-o și pe... Maica Domnului!

„Prima ediție a unui concurs de acest gen într-o țară care nu e tocmai pregătită pentru așa ceva. Se transmite foarte multă emoție de pe această scenă, este un sport care și pentru mine e o surpriză, plin de încărcătură emoțională de tip feminin. (...) Eu cred că, de fapt, Sfânta Maria e sponsor mare aici, dacă-mi permiteți gluma nevinovată.(...) Acum chiar cred că nu mai este unul dintre voi care să nu fi simțit așa ceva la nivel de piele, cel puțin”. 

„Informațiile deținute în prezent spun că a fost un eveniment privat. Probabil, începând de luni, vom putea afla răspunsuri oficiale de la Protecția Copilului, de la Secția 14 Poliție, sector 4, în raza căreia se afla Palatul Copiilor, de la Telefonul Adultului (există și așa ceva). Apoi vom urmări răspunsurile la demersul făcut de Asociația Părinților", a adăugat pe pagina sa de Facebook Rafael Udriște. 

Din motive lesne de înțeles, în rezumatul video, Active News a protejat atât numele, cât și chipurile minorelor prezente în acest "concurs".

Organizatorii „concursului” vor să facă din România „un punct de reper” al dansului la bară, inclusiv cu minore, pe care vor să-l acrediteze ca fiind sport de performanță. Și totul, în numele toleranței și al diversității, așa cum reiese din prezentarea de pe site-ul „evenimentului”.

„Suntem un grup de inițiativă înființat în 2015, reunite de pasiunea pentru Pole dance și Pole Fitness. Ne dorim promovarea pole fitnessului la nivel național și mondial, eliminarea stereotipurilor față de acest sport (...) Totodată, ne dorim transformarea României într-un punct de reper privind educația și disciplina prin pole sport/dance/fitness cât și contribuirea la o cultură a toleranței și diversității".

Un campionat mondial "World pole dance Championship”, este programat vinerea viitoare, pe 16 septembrie, tot la Palatul Copiilor din Capitală.

(Știrea inițială)

Am primit la redacție o scrisoare deschisă în legătură cu desfășurarea concursului de dans la bară pentru copiii de 6-12 ani la Palatul Copiilor din București. Scrisoarea a fost adresată Ministerului Educației, Primăriei și Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și este semnată de Alianța Părinților din România, o structură civică din 115 ONG-uri.

Redăm mai jos textul integral al scrisorii: 

„Doamnă Primar Gabriela FIREA,

Domnule Ministru Mircea DUMITRU,
Domnule Comisar Marius VOICU ,

Am aflat cu stupoare de organizarea în data de 10 septembrie a.c. la Palatul Național al Copiilor din București a unui „concurs” de dans la bară în cadrul căruia o secțiune importantă este dedicată copiilor între 6 și 12 ani.  

Spectacolul „Miss pole dance România” a primit toate aprobările iar câștigătoarea va dansa pe 16 septembrie în cadrul unui alt spectacol cu participanți din alte țări ce se va desfășura tot la Palatul Național al Copiilor.

Organizatorii au declarat că doresc să „elimine stereotipurile față de acest sport” care își are originea în dansul din barurile de striptease, având o evidentă conotație sexuală. Nu înțelegem însă cum se va proceda în acest sens când copiii vor urca pe scenă și vor dansa în ținute sumare urmând a fi filmați și aplaudați de către adulți. Culmea ironiei, pe scena unei instituții emblematice pentru educația copiilor din România.

Legat de impactul emoțional asupra copilului, psihologul Hanibal Dumitrașcu afirma: „Prima trimitere este în mod tradițional către această formă de dans erotic, care are un conținut sexual. Din perspectivă psihologică, un copil între 8 și 10 ani este stârnit de un asemenea subiect, care poate să îl acapareze. Aici putem vorbi de pervertirea psihologică a copilului, de afectarea simțului conștient și inconștient, de dezechilibrul emoțional al celor mici.”

Claude Knights, directorul Fundației Kidscape pentru protecția copiilor declara: „Fetițele vor copia, în inocența lor, mișcările obscene pe care le învață, nefiind conștiente de mesajul sexual pe care acestea îl trimit… Este foarte important pentru copii să facă mișcare și să aibă activități de grup, dar trebuie să le permitem copiilor să rămână copii. Expunerea copiilor la dansul la bară, la o vârstă așa de redusă, implică un risc uriaș.”

Considerăm că acest spectacol nu își are locul pe scena Palatului Național al Copiilor, fiind o pervertire a actului educațional și solicităm retragerea autorizației.

De asemenea, indiferent dacă are sau nu audiență, încurajarea unei asemenea manifestări este un pas spre prostituția infantilă și o invitație pentru pedofili. Cosmetizarea dansului la bară pentru fetițe sub denumirea de „sport” este de fapt un atac asupra inocenței copiilor.

Solicităm autorităților să intervină pentru a proteja drepturile copilului.


Președinte Cristian FILIP,

Alianța Părinților din România”