ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O propunere legislativă de modificarea a Legii 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio-tv a fost depusă de un grup de 14 deputați și senatori PSD.

Aceștia propun abrogarea textelor din lege care prevăd obligativitatea achitării acestui tip de taxe, "măsură așteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar, în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă fiind obligați să achite un serviciu care nu le satisfice exigențele și care, conform Constituției, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligație".

Potrivit propunerii, art. 40 din Legea 41/1994 se modifică, după cum urmează: "veniturile proprii ale Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune provin, după caz, din donații și sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate și alte venituri și încasări realizate potrivit legii". Celelalte alineate ale articolului 40 care prevăd obligația achitării taxei de către posesorii de receptoare radio și tv sunt abrogate.

Odată cu abrogarea prevederilor invocate, propunerea include și abrogarea HG 977/203 și HG 978/2003 care se referă la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru personae fizice, cât și juridice.

 Autorii inițiativei spun că, în forma actuală, legea este "neconstituțională, injustă și discriminatorie atât pentru beneficiari, cât și pentru operatorii privați, încalcă alte legi în vigoare printre care Legea 296/2004 privind Codul Consumului în care este specificat faptul că este interzisă condiționarea vânzării către consumator a unui produs de cumpărarea unei cantități impuse sau de cumpărarea unui alt produs sau serviciu".

"Propunerea legislativă permite și dă dreptul cetățeanului să își aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă de cameră nu permite recepționarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 și TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parțial de serviciile SRTV să achite aceeași taxă cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetățenilor nu poate fi transformat într-o obligație", se arată în expunerea de motive.

În același timp, dispare și obligativitatea de a achita taxa atât ca persoană fizică, cât și ca persoană juridică separat, în situația în care persoana fizică este unic asociat într-o societate comercială care are sediul la aceeași adresă cu domiciliul acestuia.

Inițiativa a fost depusă la Camera Deputaților pe 21 decembrie, se află în consultare publică, iar Senatul este cameră decizională.

Propunerea vine în contextul în care conducerea interimară a TVR a transmis mai multe scrisori Parlamentului în care avertizează asupra situației de blocaj financiar a postului public de televiziune, directorul general interimar Irina Radu, cerând majorarea taxei, ca parte a planului de redresare a televiziunii.