ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul a adoptat un proiect de lege ce prevede amenzi usturătoare pentru cei care aruncă gunoi de la fereastra apartamentelor sau din autovehicule.

Conform proiectului de lege, sunt considerate contravenţii şi sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei, aruncarea resturilor menajere, a obiectelor şi a lichidelor pe ferestrele aparamentelor, precum şi aruncarea la întâmplare a gunoaielor şi a mucurilor de ţigară din autovehicule, fapte săvârşite atât de persoane fizice, cât şi juridice. 
 
„Viața la bloc, la comun cu mulți alți oameni cu apucături și tabieturi diferite a obișnuit pe unii să-și imagineze că spațiul din fața și spatele blocului sunt ale nimănui sau ale statului, un loc în care poți să arunci ce-ți prisosește în casă, fără a-l duce la locul de depozitare a gunoiului. Dacă locuința fiecărui cetățean începe și se finalizează la ușă, înseamnă că terenul și pomul din fața ferestrei sunt ale nimănui, așa că nu are cine să se supere daca sunt acoperite de obiecte, resturi menajere etc. Aruncatul pe fereastra apartamentelor a gunoaielor și din autovehicule poate deveni costisitor dacă se legiferează amenzile”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul de lege modifică şi completează OG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor rurale şi urbane. Actul normativ a primit aziv negativ de la Consiliul Legislativ, iar la Senat, Comisia pentru administraţie a întocmit raport de respingere.

În schimb, Guvernul a anunţat că susţine proiectul de lege sub rezerva însuşirii unor observaţii şi propuneri ale sale. Executivul a transmis că faptele de încălcare a normelor de igienă în zonele de locuit, precum şi afectarea stării de curăţenie a drumurilor publice, sunt deja stabilite, iar cele două contravenţii din proiectul de lege se pot regăsi în reglementările în vigoare. De asemenea, Executivul semnalează că proiectul de lege nu stabileşte cine va constata şi cine va aplica amenzile pentru cei ce arncă gunoi din autovehicule sau de la ferestrele apartamentelor. 

Decizia finală asupra proiectului de lege aparţine Camerei Deputaţilor.