ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Violonistul André Rieu a revenit, joi, în România, pentru a sprijini victimele incendiului din Colectiv, donând încasările din vânzarea DVD-ului "André Rieu Live în București”.

Celebrul violonist si dirijor s-a întâlnit cu supraviețuitorii tragediei din Colectiv, cărora le-a donat 150.000 de euro.

"Suferința lor este atât de mare! Este uriașă! Nu poți compensa asta niciodată", a spus muzicianul.

"O tragedie îngrozitoare. Am susținut mai multe concerte minunate aici, la București, anul trecut, opt concerte. Nu m-am simțit niciodată mai fericit ca atunci, pe scenă. Apoi, s-a produs tragedia. Eram plecat departe când s-a întâmplat. Când am auzit ce a fost în club, am vrut să vin imediat, dar nu am putut decât după o săptămână. Am fost acolo și am plâns cu toată lumea. Apoi, am promis că voi ajuta și eu. Iar acum am venit să donez banii.

Când s-a produs tragedia, pregăteam un DVD cu concertele. Voiam să le arătăm tuturor cât de frumoase au fost spectacolele de aici, apoi s-a întâmplat și am decis ca toți banii obținuți cu acest DVD să fie donați victimelor. Acum, la câteva luni după, desigur că mă preocupă cui vom da banii, la cine vor ajunge. Am organizat o fundație cu mai mulți doctori, specializați în tratarea arsurilor. Sunt convins că banii sunt acum pe mâini foarte bune. Este doar un început. Sper că mulți alți oameni vor urma exemplul nostru și vor dona bani acestei fundații. Nu doar că ajutăm victimele, vrem să creăm un nou sistem, astfel încât victimele incendiilor și accidentelor să beneficieze de cel mai bun tratament.

Nu există explicație pentru asemenea lucruri. A fost un accident similar în Olanda, tot într-un club, tot tineri care voiau să se distreze, cred că era în ajunul Anului Nou. Se distrau foarte bine, apoi a fost un incendiu și a urmat o tragedie. Asemenea lucruri se întâmplă. Este groaznic. Nu se poate descrie în cuvinte. Singurul lucru pe care l-am putut face a fost să donăm bani și să încercăm să-i determinăm și pe alții să facă la fel, să dea și ei bani, pentru că nu sunt de ajuns. Este nevoie de mult mai mult", a declarat André Rieu într-un interviu pentru Digi24.

Digi24: Să le spunem telespectatorilor noștri: vom difuza exact acest concert în prima și în a doua zi de Paște, la Digi24. E ceva special cu România și muzica?

André Rieu: Da. România și muzica sunt unul și același lucru. De aceea suntem aici. Am susținut concerte la Viena, ani la rând, la Budapesta, la Salzbourg, în Germania. Întotdeauna întreb oamenii din public de unde sunt. Erau din Germania. Mulți. Din România, de obicei erau 10-15. Dar nu 30, 300 sau 3.000. Într-o seară, m-am întrebat ce se întâmplă cu România, probabil am mulți admiratori acolo. I-am pus pe cei din staff să afle și m-au sfătuit să merg în România. Organizarea a durat ceva, pentru că nu era o sală foarte mare de concerte la București. Ar trebui să construiți o sală de concerte. Da, chiar așa. Ar putea veni și alți artiști. Ei bine, am făcut concertul în piață și, cum știți, a fost un mare succes.

Cum ați ales melodiile românești pe care le-ați interpretat?

Le-am ales împreună cu Gheorghe Zamfir și cu oamenii lui. Am venit special la București, am stat o zi întreagă să alegem partiturile. Le-am spus că vreau să fie muzică românească pură, care să înnebunească publicul. Asta a fost ultima melodie. Am ales trei piese. Una care începea lent și devenea apoi tot mai ritmată. A doua, foarte frumoasă, iar ultima, cea pe care ați prezentat-o. A fost super!

Veți susține un concert pe 11 iunie 2016, la București, în aceeași piață. Pregătiți ceva special? La ce să ne așteptăm?

Nu vă spun, pentru că e surpriză. Ce pot să vă spun, admiratorii mei știu deja, când vin la un concert, să vină cu sufletul. Și eu îmi pun tot sufletul. Ne deschidem inimile împreună. Vom petrece o noapte de neuitat împreună. Vă anunț că va fi și un al doilea concert.

Tot în iunie?

Da. Nu știu data exactă. Pe 10 sau pe 12. Va fi pe 12.