ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Centrul de monitorizare a drepturilor și libertăților creștinilor ortodocși din Europa a publicat recent raportul anual aferent anului 2015. Prin raportare la creștinii din lumea întreagă, 2015 a fost cel mai violent an din istoria modernă.
 
În document au fost analizate aproximativ 100 cazuri de încălcare a drepturilor, libertății de expresie, de conștiință, atitudini ostile față de bisericile ortodoxe etc. din 47 de țări europene. Materialul a fost elaborat pe baza surselor de internet, în mod preponderent, scrise în limba engleză. Raportul nu este unul exhaustiv, întrucât nu au fost cercetate alte cazuri prezentate în limbi diferite decât limba engleză. 

Incidentele sau articolele denigratoare consemnate au avut loc sau au fost publicate în preajma marilor sărbători ortodoxe, potrivit basilica.ro. Unul dintre cele mai grave incidente înregistrate în anul 2015 a fost uciderea unui preot din Ucraina.
 
Un caz similar a avut loc și în Rusia, în districtul Puzevo Buturlinovsky din regiunea Voronezh, când un tânăr a intrat într-o biserică pentru a discuta cu preotul despre renovarea acesteia și l-a ucis. De asemenea, o atitudine agresivă împotriva creștinilor ortodocși a fost înregistrată în Kosovo și Croația. La sfârșitul anului 2015, Biserica Ortodoxă Ucrainiană (Patriarhia Moscovei) a fost ținta unor atacuri a membrilor autoproclamatei Patriarhii a Kievului.

Studiul evidențiază problemele cu care s-au confruntat Bisericile Ortodoxe în raport cu autoritățile statale. Autoritățile din unele state europene au adoptat măsuri discriminatorii față de Bisericile Ortodoxe ca urmare a pozițiilor luate față de valorile religioase.

În studiu se menționează și faptul că în 2015 au crescut campaniile de defăimare a Bisericii Ortodoxe, a ierarhilor, precum și a personalităților care o susțin. Conform analizelor, există două cauze principale:

Atribuirea unei poziții politice în favoarea altui stat pentru o Biserică;
 
Luările de poziție ale Bisericii față de atribuirea de către societate a unui caracter axiologic obiceiurilor și învățăturilor care contravin tradiției ortodoxe.

În raport este amintită și România. Patriarhul Daniel a spus, la cea de a 8-a ediție a Proiectului Hristos împărtășit copiilor, că își arată îngrijorarea cu privire la responsabilitatea Bisericii de a transmite viitoarelor generații de copii și tineri credința, precum și identitatea națională și culturală. De asemenea, Patriarhul României a subliniat că și creștinii din România se confruntă cu o abordare din ce în ce mai secularizată a educației care are drept scop eliminarea contribuției creștine.

Anul trecut unele comunități ortodoxe, în special cea ucrainiană, nu au beneficiat de utilizarea propriilor lăcașuri de cult. Unele biserici aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainiene (Patriarhia Moscovei) au fost sechestrate de membrii autoproclamatei Patriarhii a Kievului.

Sunt notate și incidente de vandalism și desacralizare a lăcașurilor de cult ortodoxe, cum a fost și cazul unei biserici ortodoxe românești din Franța. În fața ușii de la intrare și chiar pe aceasta au fost desenate cruci întoarse, acestea fiind cunoscute ca simboluri anticreștine.

Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe respective au condamnat incidentele și au cerut de multe ori autorităților să le fie asigurată protecția drepturilor și libertăților credincioșilor, precizând de fiecare dată că nu doresc un tratament preferențial față de alte culte.

În plus, anul acesta a fost lansat și Raportul Anual asupra Libertății Religioase și de Conștiință în lume pe anul 2015, redactat de Inter-grupul Parlamentului European asupra libertății religioase și de conștiință și toleranței religioase. Se subliniază că, de an la an, situația privind libertatea religioasă și de conștiință este din ce în ce mai gravă. Conform raportului, în 53 de țări ale lumii există restricții cu privire la libertatea religioasă.

Prin raportare la creștinii din lumea întreagă, 2015 a fost cel mai violent an din istoria modernă, potrivit unui raport întocmit de Open Doors. Studiul prezintă primele 50 țări în care creștinii se confruntă cu dificultăți majore în exprimarea și manifestarea credinței. Peste 7.000 creștini au fost uciși anul trecut. În plus, au fost atacate sau închise peste 2.400 lăcașuri de cult creștine.