ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți membri ai Parlamentului European au atras atenția asupra faptului că în farfuriile noastre ar putea exista deja carne provenită de la urmașii animalelor clonate, iar acest lucru este posibil deoarece importăm carne din țări unde clonarea este permisă, iar etichetarea nu e obligatorie.

„Nu recomand nimănui să mănânce clone. Sunt abateri mari de la ceea ce e firesc și natural. Nici nu cred ca trebuie să fii om de știință ca să îți dai seama că e ceva aberant!”, a declarat medicul Pavel Chirilă, conform Digi 24.

Chiar dacă teoretic nu ar trebui să se comercializeze în magazinele și restaurantele din Europa carne provenită de la animale clonate, există țări europene care importă carne de consum din SUA, Argentina și Canada, acolo unde există de mult timp acest tip de alimente, și astfel nu putem fi siguri de faptul că ceea ce mâncăm nu provine dintr-un animal clonat, mai ales că producătorii nu sunt obligați să menționeze pe etichetă „produs provenit de la animale clonate".

”Cel mai probabil mâncăm deja carne sau lapte de la urmașii animalelor clonate. Aceștia sunt folosiți pentru producția de carne și de lapte, deci pot fi deja în farfuria noastră fără să știm!. Parlamentul European a avut recent o poziție fermă: a cerut o interzicere totală a importului cărnii de la clone sau urmașii lor, dar statele membre și Comisia Europeană au un punct de vedere diferit și de asemenea sunt efecte asupra comerțului”, a explicat Camille Perrin, reprezentant al Organizației Europene a Consumatorilor.

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a precizat că nu există dovezi că ar fi diferențe între cele două tipuri de carne.

„Nu există niciun indiciu al unor eventuale diferențe în materie de siguranță alimentară în ceea ce privește carnea și laptele clonelor și ale descendenților acestora comparativ cu animalele reproduse prin mijloace convenționale”, a subliniat Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară.

„Toate ființele, toate organismele vii, conțin milioane de combinații de substanțe. Sigur că, dacă eu analizez proteina din mușchiul de vițel la unul clonat și la altul nu s-ar putea sa fie identică, dar eu acolo nu mănânc numai proteina. Sunt sigur că mănânc principii sau substanțe care încă nu au fost analizate sau descoperite de știință și vor fi descoperite peste 50 de ani. Trebuie studii foarte mari, foarte serioase, făcute pe populație”, a precizat medicul Pavel Chirilă.

De altfel, 70% dintre europeni consideră că nu ar trebui încurajată producția de alimente din animale clonate, conform unui Eurobarometru.

„Un guvern trebuie să fie atent cu starea de sănătate a poporului lui, nu ne putem juca cu asta. Sau ca o replică a populației care înțelege fenomenul, oamenii să se orienteze singuri spre gospodării mici, spre asocieri la marginea orașelor”, a subliniat Pavel Chirilă.

Pentru ca alimentele provenite de la clone sau urmașii lor să ajungă în magazinele din Europa, producătorii trebuie să obțină o autorizație bazată pe o evaluare științifică realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Până acum, nu a existat nicio solicitare în acest sens.