ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Numărul celor care au încercat să treacă ilegal frontierele României a crescut, în ultimul an, cu 24%, cei mai mulți migranți fiind din Irak, Afganistan, Siria, Bangladesh, Algeria, Turcia, Iran, Somalia, Maroc și Vietnam, informează Poliția de Frontieră.

Potrivit raportului Poliției de Frontieră din România, comparativ cu anul 2018, se constată o creștere a numărului persoanelor depistate în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera cu 24%.

Cei mai mulți cetățeni provin din țări precum Irak, Afganistan, Siria, Bangladesh, Algeria, Turcia, Iran, Somalia, Maroc și Vietnam.

Potrivit raportului, în 2019 nu s-a permis intrarea în țară a 7.743 cetățeni străini care nu îndeplineau condițiile legale de intrare în țară. Din acest punct de vedere s-a înregistrat o creștere de 4,8% față de anul 2018.

„Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în țară au fost: nu posedau documentația necesară pentru a justifica scopul și condițiile de ședere, respectiv nu dețineau o viză valabilă sau un permis de ședere valabil”, arată Raportul Poliției de Frontieră.

Totodată, la controlul de frontieră au fost depistate peste 116.500 alerte Schengen ori naționale, fiind predate autorităților competente aproximativ 2.000 persoane, cetățeni români și străini, date în urmărire generală.

În privința migrației ilegale, polițiștii de frontieră au depistat în zona de competență 3.727 de cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera. Cei mai mulți au încercat să intre în România - 2.048 de persoane, față de 1.679, care au încercat să iasă din țară.

„Mare parte dintre ei acționau ilegal la frontieră organizați în grupuri de migranți, cu sprijinul unor traficanți”, spun polițiștii.

În acest sens, au fost depistate 699 grupuri de migranți și 256 de facilitatori, cetățeni români și străini, implicați în sprijinirea migranților în încercarea de a trece ilegal frontiera.

De asemenea, în anul 2019, un număr de 1.232 de persoane au solicitat acordarea statutului de azilant la structurile politiei de frontieră, fiind predate reprezentanților Inspectoratului General pentru Imigrări pentru întreprinderea măsurilor legale.

De asemenea, în 2019 s-a intervenit pentru prevenirea intrării ilegale a peste 6.000 de persoane la frontiera româno-sârbă.

„La frontiera cu Serbia, au fost menținute în anul 2019 măsurile de acțiune derulate împreună cu forțele participante din cadrul MAI de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, și cele de relocare a personalului și a tehnicii de patrulare și supraveghere, fiind executate misiuni de supraveghere aeriană cu sprijinul I.G.Av. La frontiera cu Republica Bulgaria, de asemenea, au fost dispuse măsuri pentru întărirea supravegherii și controlului la frontieră, care au presupus inclusiv relocarea personalului și a tehnicii din dotarea I.T.P.F. Giurgiu pentru întărirea zonelor de risc identificate”, se mai arată în Raport.