ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Aproximativ 1.500 de persoane, unele îmbrăcate în costume populare românești, au participat, joi, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, la sărbătorirea Zilei Naționale a României.

Evenimentul principal s-a desfășurat în fața monumentului Ostașului Necunoscut, acolo unde s-a intonat Imnul Național iar episcopul Covasnei și Harghitei, Andrei Moldoveanu, împreună cu un sobor de preoți, a oficiat o slujbă în memoria eroilor neamului.

La manifestări au participat și câteva zeci de persoane venite tocmai de la Buzău, care în fiecare an doresc să fie alături de românii din Miercurea Ciuc la sărbătorirea Zilei Naționale.


"Am venit să fim lângă frații noștri români, să le fim aproape și să le spunem că-i iubim, noi, de dincolo de Carpați, să simtă că nu sunt singuri în țară. (...) Aici, la Miercurea Ciuc, se simte românismul, la noi nu se simte, la noi e ceva banal, dar aici, de câte ori am venit, simt că sunt român", a declarat Viorel Samoilă, de la Fundația Sf Sava din Buzău.

În cuvântul său, episcopul Covasnei și Harghitei, Andrei Moldoveanu, a vorbit despre unitatea dintre stat și Biserică și despre făuritorii Marii Unirii.

"Cele două sărbători (n.r. — 1 Decembrie și Sf. Andrei), ca și cele două instituții, Biserica și statul sau credința și neamul, s-au identificat în istorie într-o unitate de nezdruncinat. În această zi ne aducem aminte cu venerație și recunoștință de făuritorii României Mari din anul 1918", a afirmat Andrei Moldoveanu. Înaltul ierarh a ținut să adauge că primul patriarh al României, Miron Cristea, originar din municipiul harghitean Toplița, a făcut parte din delegația care a prezentat actul Unirii la București.

La rândul său, prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a reiterat ideea că 1 Decembrie ar trebui să fie ziua în care să ne reamintim ce ne unește și a transmis tuturor un îndemn de a cinsti însemnele naționale.


"1 Decembrie e ziua care ne poate reaminti ce ne unește, ceea ce este important și trebuie să aibă continuitate. Același gând îl am față de toți cetățenii județului, oriunde s-ar afla și trăi ei, dar simțind românește și bucurându-se de Ziua Națională a țării lor. Să cinstim însemnele naționale, drapelul României și să nu ne fie teamă și rușine să le arborăm, pentru că pentru ele și-au dat viața înaintașii noștri, ca noi, astăzi, să fim împreună", a declarat presei prefectul Harghitei.
Manifestarea a continuat cu depuneri de coroane la monumentul Ostașului Necunoscut, apoi a avut loc o paradă a militarilor și a tehnicii de luptă pe platoul din centrul municipiului Miercurea Ciuc. Programul dedicat Zilei Naționale a României de la Miercurea Ciuc mai cuprinde un spectacol folcloric și tradiționala retragere cu torțe a militarilor.