ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Documentele vor fi prezentate Guvernului, pentru analiză și aprobare sub forma unei Hotărâri de Guvern.

România Liberă informează că 197 de transportoare blindate model 8x8, destinate Armatei Române, vor fi produse la București, potrivit unor precizări venite de la Ministerul Apărării Naționale.

Transportoarele de tip Piranha 5 vor fi produse de o societate mixtă în care vor fi parteneri Uzina Mecanică București (cu experiență în domeniul tancurilor) și compania General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH. Uzina Mecanică București este filială a Companiei Naționale ROMARM.

Lotul cumpărat de MApN, pentru Forțele Terestre ale României, este de 227 de vehicule. Dintre acestea, primele 30 vor fi produse integral de firma străină. iar o serie de angajați români se vor instrui în străinătate pe parcursul producerii acestora.

Ulterior se prevede „integrarea și producerea în România a 197 de transportoare 8x8 și derivate pe platforma PIRANHA 5, precum și fabricarea în România a următoarelor subsisteme: sistemul de protecție balistică și antimină (carcasă blindată), sistemul de armament, sistemul de comunicații și informatică,  aparatura de ochire și observare și sistemele de senzori”.

Noile transportoare Piranha 5 trebuie să fie interoperabile cu cele 31 de transportoare Piranha III C, deja intrate în dotarea Armatei Române și aflate în dotarea Brigăzii Multinaționale de Sud-Est  (MND-SE). Prin intrarea în dotare și a transportoarelor Piranha 5, brigada multinațională va fi complet operaționalizată.

Societatea mixtă care se va înființa la București trebuie să fie în măsură să producă transportoare  8 x 8 model Piranha 5, să modernizeze transportoarele Piranha III C deja aflate în dotare și să producă, ulterior, transportoare blindate 4x4.