ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata României va avea în dotare drone de cercetare. E vorba de avioane fără pilot care îi vor ajuta pe militari să identifice mai ușor eventualele ținte ostile și să aibă o privire de ansamblu asupra câmpului de luptă. Anunțul a fost făcut de generalul Dumitru Scarlat, șeful Forțelor Terestre. Acesta a precizat că anul acesta vor fi cumpărate și alte tipuri de echipamente, precum rachete anti-tanc.

Din 2017, cercetașii din Forțele Terestre vor putea folosi avioane fără pilot în misiunile lor. Acestea vor putea fi utilizate pe o rază de maximum 30 de kilometri. Procesul de achiziție a început deja.

„Primii ostași care întră în luptă la nevoie sunt cercetașii. Noi pentru ei vrem mijloace. În ultima perioadă am discutat foarte mult pentru avioanele fără pilot de nivel tactiv, de nivelul nostru.Noi am stabilit cerințele și Departamentul pentru Armamente lucrează pentru achiziția lor. Începând de anul viitor noi primim astel de echipamente”, spune șeful Marelui Stat Major, generalul Dumitru Scarlat pentru Digi24.

Mare parte din dotarea Armatei Române a împlinit deja 40 de ani. În aceeași situație sunt și tancurile. Generalul Scarlat recunoaște că este timpul ca acestea să fie înlocuite. Însă abia după 2025 ar putea fi cumpărate 270 de tancuri noi, necesare pentru dotarea a șase batalioane. Până atunci, șeful forțelor terestre a fost nevoit să găsească o alternativă.

Gen. Dumitru Scarlat: „Mijloacele anti-tanc sunt foarte importante pentru noi. Un tanc este evaluat la un pret destul de mare, 4-5 milioane de euro, ceea ce înseamnă foarte mult. Noi am ajuns varianta de cumpăra rachete care sunt mult mai iefine și au o capacitate mult mai mare de a lupta împotriva blindatelor”.

Șeful Forțelor Terestre spune că multe dintre echipamentele militare ar putea fi comandate la fabricile românești de armament: „Transportoarele noastre blindate au peste 30, 40 de ani. Noi le folosim acum, armamentul de pe ele este unul foarte bun, dar nivelul de protecție este unul mic și ne dorim schimbarea lor”.