ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Artistul plastic român Paul Hitter a fost invitat de Muzeul Național din Oslo să-și expună lucrările în Norvegia și a refuzat din solidaritate cu familia Bodnariu și din cauza "răpirii de către autorități a unor copii creștini și punerea lor sub controlul statului" norvegian. 
 
Redăm integral răspunsul artistului român la invitația Muzeului Național din Oslo:
 
"Sunt onorat de invitația  Asociației Culturale Metropolis, împreună cu Muzeul Național din Oslo care, beneficiind de fonduri europene generoase doresc să particip alături  de Raportoru și Daniel Pirici la expoziția : Promovarea diversității prin cultură și artă în cadrul moștenirii culturale europene, între 25 Februarie și 28 August 2016.

În lumina recentelor întâmplări din Norvegia care s-au soldat cu răpirea de către autorități a unor copii creștini și punerea lor sub controlul statului, din spirit de solidaritate față de familia Bodnariu am decis să declin participarea mea în cadrul expoziției. Mai mult decât atât, cred cu tărie că prezența mea cât și a lucrărilor mele pe teritoriul Norvegiei nu poate fi oportună, și, judecând după modul în care statul norvegian a reacționat cu familia română, întrevăd posibilitatea ca lucrările mele să fie confiscate în maniera în care copiii familiei Bodnariu au fost îndepărtați de la părinți invocându-se motive de creștinism radical.
 
Având în vedere că familia Bodnariu nu este prima familie care trăiește o astfel de experiență, privind prin prisma artei mele, nu îmi pot decât exprima teama că atât eu cât și lucrările mele să avem de suferit, cunoscându-se temele și stilul pe care eu îl abordez. 
Generozitatea organizațiilor mai sus menționate, oglindită semi-fracționar din generozitatea UE, poate reprezenta pentru mulți o rampă de lansare atât material cât și profesional, însă, ca și artist independent, nu pot să fiu decât măgulit dar să refuz aceasta invitație, rămânând atașat valorilor mele morale și artistice. 

Cu siguranță, la vârsta mea, a expune într-un muzeu european poate reprezenta o tentație pentru mulți, însă, într-o tară unde conaționalilor mei li se petrec nedreptăți eu nu pot expune și nu mă pot simți în siguranță. Ne vom ruga pentru liniștea și reîntregirea familiei Bodnariu, cât și pentru recunoașterea și respectarea valorilor și tradițiilor creștine la nivel global."