ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se numește David Gross și lucrează pentru televiziunea austriacă. Din 2012, a început să realizeze o emisiune despre gătitul din resturi alimentare, recuperate din gunoiul altora. Pentru cel de-al doilea sezon, la care lucrează acum, a călătorit în 5 țări. Recent, s-a oprit și în România.

Bucătarul se numește David Gross, este jurnalist și activist în domeniul alimentar. Din 2012, când a început realizarea emisiunii, echipa sa a filmat două sezoane. În primul, au vizitat Austria, Germania, Franța, Belgia și Olanda. În cel de-al doilea, au călătorit în Danemarca, Marea Britanie, Italia, Grecia și România.

"În 2012, când am început, subiectul era considerat tabu. Oamenii îl asociau cu un act criminat și cu o acțiune care îți poate ruina sănătatea. Acum, emisiunea este difuzată pe 3 canale europene", spune Gross.

Echipa emisiunii Waste Cooking experimentează în fiecare episod, gătind din resturi de mâncare, alimente pe care alții nu le doresc fie din rațiuni estetice, fie pentru că sunt aproape de data expirării. Cu toate acestea, spune el, acestea sunt încă proaspete, fiind protejate de ambalaje.

Pentru a le obține, David și colegii fac ceea ce se numește „dumpster diving”. Se strecoară noaptea în curțile supermaketurilor și iau din tomberoane produse încă bune pentru consumul uman, susține el. În România, acțiunea ar fi încadrată la furt. În alte țări, precum Austria, e „în zona gri”, explică David. Preluarea alimentelor nu este infracțiune în sine, însă pătrunderea pe proprietate privată este.

După ce le obțin, le gătesc, direct în tomberonul lor, încercând să demonstreze cât mai multor persoane că se pot obține feluri de mâncare spectaculoase, potrivit green-report.ro. La final, împart mâncarea oamenilor prezenți. Cel mai puțin, au avut trei degustători, cel mai mult, 300.

David mărturisește că cel mai tare în acest sezon l-a impresionat un bucătar din Grecia. Aceasta preia mâncarea nevândută, o gătește și o oferă persoanelor sărace și refugiaților.

Un model asemănător de redistribuire au găsit și în România, spune Gross, la magazinul Somaro din București, unde vin persoanele care nu benefiază de ajutor social, întrucât au puțin peste venitul minim garantat. Ele pot cumpăra de trei ori pe săptămână produse alimentare cu 25% mai ieftine sau non-alimentare la prețuri cu până la 80-90% mai mici, în limita a câte 10 lei.

Magazinul din București se găsește în Piața Matache. Este și locul în care echipa de austrieci a filmat cooking show-ul din România.