ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 738 din data de 14 septembrie 2017 au fost publicate Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă.

Conform acestor norme, „exercitarea profesiei de bonă constă în prestarea de servicii încadrate în categoria serviciilor sociale de reconciliere a vieții de familie cu viața profesională de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei, la domiciliul/reședința bonei sau la domiciliul/reședința copilului.

Serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei se prestează în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă și o persoană juridică acreditată ca furnizor de servicii sociale, sau în baza unui contract de prestări de servicii încheiat între bonă, persoană fizică autorizată, acreditată ca furnizor de servicii sociale și înregistrată la registrul comerțului cu cod CAEN 8891.

Contractul de prestare de servicii de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei trebuie să prevadă un plan de activități care include supravegherea, hrănirea, însoțirea copilului la activități recreative, culturale, artistice, sportive și școlare.

În vederea încheierii contractului individual de muncă cu bona, furnizorul de servicii sociale solicită următoarele documente:
a) copie CI/pașaport, după caz;
b) copie certificat de calificare pentru calificarea de bonă;
c) adeverință medicală;
d) raportul de evaluare eliberat în condițiile legii, din care să reiasă că persoana este aptă din punct de vedere psihologic să exercite profesia de bonă;
e) cazier judiciar;
f) adeverință emisă de DGASPC din județul/sectorul municipiului București pe a cărui rază administrativ-teritorială are domiciliul/reședința bona și, după caz, copilul;
g) declarația pe propria răspundere (prin care să certifice că nu este o persoană decăzută din drepturile părintești și nici nu i-a fost retras atestatul de asistent maternal).  

Dacă prestarea serviciilor de îngrijire și supraveghere a copilului se efectuează la domiciliul bonei, persoanele care locuiesc împreună cu aceasta trebuie să depună la dosar adeverințe medicale, raport de evaluare psihologică și cazierul judiciar.

Activitățile prestate de bone sunt supuse controlului inspectorilor sociali, obligatoriu cu acordul și în colaborare cu părintele/reprezentantul legal al copilului.