Un eveniment ce va avea loc la Alba Iulia pe 6-7 septembrie este promovat pe internet alături de așa-zisul steag al Transilvaniei „independente”.

Este vorba despre „Transylvania Awards 2018”, un eveniment organizat de agenția „Heraldist & Wondermarks” din Cluj și asociația „Transylvania Beyond”.  De remarcat este că pe pagina dedicată „Transylvania Awards” nu am găsit menționat cuvântul „România”, nici măcar o dată.
 
 

 
 


Atât „Transylvania Awards 2018” cât și Asociația „Transylvania Beyond” sunt finanțate de către austriecii de la Raiffeissen Bank.

Nu numai evenimentul de pe 6-7 septembrie, dar și Asociația „Transylvania Beyond” folosește așa-zisul „drapel” al Transilvaniei Independente în ilustrația grafică.Legea 141/2015 privind arborarea și folosirea de către unitățile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii prevede că numai unitățile administrativ teritoriale pot avea steaguri și embleme proprii. Acestea sunt comuna/orașul/municipiul și județul.
 
 
Pe pagina Asociației „Transylvania Beyond” este folosită și emblema principatului Transilvaniei, care datează de pe vremea în care se afla sub stăpânire maghiară, iar românii erau doar „nație tolerată”. În mod evident, simbolurile românești nu sunt reprezentate pe emblemă. Cu toate astea, lângă emblemă apare scris și numele „România”.
 


Un soi de regionalism îngroșat putem găsi și pe pagina celorlalți creatori: în loc să apară orașul unde este localizat sediul central, respectiv Cluj Napoca, pe siteul celor de la „Heraldist & Wondermark” apare scris „San Francisco. Bucharest. Transylvania”.
 
 
Cei de la „Heraldist” sunt și cei care au creat logo-ul orașului Alba Iulia. Logo-ul reprezintă o stilizare a cetății habsburgice Alba Carolina. Cu alte cuvinte, orașul Marii Uniri și-a adoptat ca emblemă unul dintre simbolurile ocupației austriece. Una dintre imaginile simbol ale „Transylvania Awards” este cetatea Alba Carolina însoțită de textul „Transylvania Awards 2018. Împreună construim Transilvania”.

Steven van Groningen, șeful Raiffeisen Bank România, a devenit faimos după ce a fost prezent la protestele din Piața Victoriei din februarie 2017. Conform acestuia, s-a deplasat acolo din grijă față de România.

„Înainte de a fi președinte de banca sunt tată și îmi pasă de viitorul copiilor mei și al țării în care locuiesc. Nu cred că din acest punct de vedere există vreo diferență față de cei cu care m-am întâlnit acolo - clienți, prieteni, parteneri de afaceri, antreprenori, sportivi, încă o campioană olimpică, angajați. La fel ca în cazul lor, dorința mea pentru un viitor mai bun pentru copii mei, într-o România mai prosperă, este total legitimă", afirma el la vremea respectivă.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews