Bogdan Bărbulescu a reclamat la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) faptul că în perioada în care era angajat în cadrul unei companii private, i-au fost monitorizate convorbirile purtate prin mesageria electronică, fiind acuzat de către angajator că a folosit internetul în scop personal. În prealabil acesta primise un aviz nefavorabil din partea instanțelor din România, care nu i-au dat dreptate, anunță Digi 24.

Angajatul a negat acest lucru, invocând folosirea internetului în relația cu clienții, iar Bogdan Bărbulescu a fost concediat pe motiv de încălcare a regulamentului intern care interzicea folosirea resurselor companiei în scopuri personale. Angajatorul a dovedit faptul că Bărbulescu a folosit mesageria electronică nu doar în scop profesional, ci și pentru a comunica cu fratele său și cu iubita sa.

În acest caz, CEDO a decis că un angajator nu comite niciun abuz verificând dacă salariații săi își îndeplinesc atribuțiile profesionale în timpul orelor de lucru. Totodată, Curtea arată că un angajator are dreptul să supravegheze comunicațiile purtate pe internet de salariați în timpul orelor de lucru.

De altfel, angajatorul a accesat contul de mesagerie electronică al reclamantului gândindu-se că acesta conține comunicațiile cu clienții, se arată în motivarea hotărârii Curții.

CEDO a apreciat că în acest caz nu a fost încălcat art. 8 din Convenție, privind respectarea dreptului la viața privată și a familiei.

Totodată, CEDO a arătat că justiția română a păstrat un echilibru corect între interesele angajatorului și respectarea caracterului confidențial al corespondenței private, întrucât în instanță s-au folosit numai transcripturi ale convorbirilor ce dovedeau că salariatul a folosit calculatorul companiei în interes personal în timpul programului de lucru, iar identitatea persoanelor cu care s-au purtat acele convorbiri nu a fost divulgată.