ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți, 25 aprilie 2017, la Palatul Parlamentului, a avut loc conferința „Referendumul pentru căsătorie și familie. Analiză și implicații”, pe tema inițiativei legislative a cetățenilor de revizuire a Constituției României pentru ocrotirea familiei și căsătoriei. Organizatorii evenimentului: ADF International și Coaliția pentru Familie.

Conferința a avut ca invitați specialiști de reputație internațională ȋn drept constituțional, juriști, lideri politici, reprezentanți ai Bisericilor și cultelor creștine, precum și reprezentanți de organizații neguvernamentale și mass media.

Adina Portaru, avocatul ADF International, a vorbit despre tergiversările din Parlamentul României asupra demersului inițiat de Coaliția pentru Familie în cazul referendumului.

„Căsătoria contează și are o valoare esențială în societatea noastră și vrem să arătăm că demersul Coaliției pentru Familie este în plină legalitate. În media s-a vorbit foarte mult că posibilul referendum ar încălca drepturile omului, nu ar fi european, nu ar fi legal, ar îngrădi drepturile anumitor minorități și am dorit să expumem faptul că poporul trebuie să fie vocea în această chestiune, în a spune ce este căsătoria și cum ar trebui protejată.

Politicienii se codesc să spună care este acum procesul legislativ și ce se întâmplă. În fond, nici nu ar trebui să fie politicienii cei care decid în acest moment cheie, ci pur și simplu demersul Coaliției, fiind deja avizat pozitiv unanim de către Curtea Constituțională, să meargă la popor, dar proiectul vedem că este blocat în Parlament de către politicieni. Se spune că din cauza diverselor proceduri legislative neclare, a trecut întâi prin toate comisiile senatului, ziua votului în plen se spune că senatul nu este competent. Trece apoi la Camera Deputaților, trece prin toate comisiile, fiind avizat pozitiv, iar în ziua plenului Camera Deputaților nu este competentă. Iată o problemă, niciuna dintre camere nu este competentă să decidă o petiție semnată de trei milioane de cetățeni și avizată pozitiv de Curtea Constituțională. Apoi ni se spune că există alte voci care spun: „Haideți să trimitem cumva inițiativa să fie cumva analizată de Comisia de la Veneția”, ceea ce din perspectivă legală este absurd pentru că punem sub semnul întrebării decizia Curții Constituționale, punem sub semnul întrebării opiniile anterioare ale Comisiei de la Veneția, dar vedem că există tot felul de chichițe legislative care îngrădesc, limitează și tergiversează această procedură. Mie mi se pare simplu. Trei milioane de români au semnat, trebuie să fie referendumul și vom vedea acolo ce se va vota.” a precizat avocata.

Aceasta a vorbit și despre așa-zisul caz Coman în care două persoane căsătorite într-o țară din UE își cer dreptul de a li se recunoaște această căsătorie între persoane de același sex și de a se muta în România ca soț și soție.

„Statele membre trebuie să aibă competența să decidă ce este căsătoria și ce este familia. Nu vorbim doar de România, vorbim de state în general la nivelul UE pentru că această chestiune a trecut deja de limitele naționale ale României, iar acum vorbim de o decizie cu un impact asupra tuturor statelor UE. Acest caz este bomba atomică a legislației familiale în UE. Curtea de Justiție trebuie să definească noțiunea de bază în dreptul familiei și anume noțiunea de soți. Curtea  de Justiție care este o Curte Supranațională va trebui să spună tuturor statelor membre cum să-și definească în mod intern noțiunea de soți, iar acest lucru are un potențial imens.

Miza acestui caz este mult mai mare decât miza referendumului pentru că aceste este circumscris spațiunul național, evident cu efecte europene, internaționale, dar miza acestui caz are efecte juridice obligatorii asupra tuturor statelor membre. Dacă astăzi Curtea de Justiție spune „noțiunea de soți” trebuie intepretată extensiv, România mâine trebuie să acorde dreptul acestui cuplu să fie numit soț și soție și să aibă anumite beneficii din această calificare legislativă.

Un prim efect juridic este că vom avea două definiții ale noțiunii de soți și de căsătorie. Pe de o parte, noțiunea de căsătorie în dreptul românesc care reprezintă bărbatul și femeia, iar pe de altă parte această nouă definiție care vine de la Curtea Justiție a UE care poate spune că soți este orice act încheiat legal în afara spațiului României.

Adică România interzice așa zisele căsătorii homosexuale, dar trebuie să le permită pe cele efectuate poate cu cinci kilometri mai departe, în Bulgaria, în Ungaria și în alte spații. Existența a două definiții va determina să existe un haos legislativ și să fie modificări în dpretul familiei. Credem că dacă în acest caz va rezulta redefinirea noțiunii de soți ca fiind altceva decât bărbat-femeie, de fapt se va întâmpla ca și căsătoria homosexuală să fie reglementată la nivelul întregii UE. La nivelul UE există deja tensiuni. UE este în fața unor tensiuni de neimaginat în ultimii ani.”, a mai spus avocata.