ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a României va lansa, începând de azi, o monedă din aur dedicată împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei romano-catolice Sf. Iosif din București.

Moneda are valoare nominală de 200 lei, este din aur cu titlul 999‰ forma rotundă, diametrul de 27 de milimetri, greutatea de 15,551 grame și cantul neted, conform comunicatului BNR.

"Aversul monedei redă imaginea Catedralei Sf. Iosif din București, inscripția în arc de cerc 'ROMANIA', valoarea nominală '200 Lei', stema României și anul de emisiune '2015'. Reversul monedei prezintă o imagine din interiorul Catedralei Sf. Iosif din București, inscripția în arc de cerc 'CATEDRALA SF. IOSIF — BUCURESTI' și anul punerii pietrei de temelie '1875'", se menționează în același comunicat.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 150 monede. Prețul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare, este de 3.400 lei bucata.

BNR precizează că monedele din aur dedicate împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei romano-catolice Sf. Iosif din București au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulație, în scop numismatic, a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews