ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Județean Timiș va aloca anul acesta peste două milioane de lei pentru bisericile din județ și Catedrala Mântuirii Neamului. Suma este puțin mai mare decât cea de anul trecut.
 
Conform anexei proiectului de hotărâre, cultului ortodox român din Timiș îi sunt destinați 1,55 milioane lei. Către cultul romano-catolic sunt alocați 120.000 lei, cultul penticostal primește 110.000 lei iar cel penticostal 85.000 lei. Restul sumei este împărțit între ortodocșii sârbi și ucraineeni, greco-catolici, reformați, evanghelici și adventiști. Ca în fiecare an, 100.000 de lei din suma alocată cultelor va merge către Catedrala Mântuirii Neamului. 
 
„Sumele alocate cultelor religioase au fost stabilite procentual, în funcție de numărul de populație stabilă de o anumită religie în total populație stabilă a județului Timiș, din statistica dată de recensământul populației transmisă de Directia de Statistică a Județului Timiș, precum si a cererilor cu solicitările financiare depuse la Consiliul Județean Timiș Compartimentul Buget, din partea reprezentanților tuturor cultelor recunoscute în Romania de pe raza județului Timiș și Catedrala Mântuirii Neamului si analiza utilizării sprijinului financiar alocat de Județul Timiș în anul 2017 cu aceeași destinație”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
 
Banii pot fi folosiți pentru cofinanțarea unor lucrări de construcții, renovare, consolidare si pictură la unitățile parohiale, așezăminte sociale și educaționale. Anul trecut, CJ Timiș a alocat în același scop 2 milioane de lei.