ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În decurs de câteva zile, două femei au fost ucise. Două tragedii, două nenorociri pe care orice om de Pământul acesta nu le-ar dori repetate. Ar fi fost tot atâtea momente în care să reflectăm asupra cauzelor profunde care au dus la aceste drame, dar din păcate se găsesc unii care să le folosească pentru a mai scuipa acolo unde a devenit comod să o faci: în Biserica Ortodoxă. De la violatorii din Vaslui, până la Colectiv și sinucideri, toate sunt din vina Bisericii și/sau a CPF. Măi, să fie!

Din păcate, cu ocazia acestor tragedii a ieșit la nedorita rampă o doamnă scriitoare, Petronela Rotar pe numele său. Spune domnia sa că printre motivele pentru care nu se respectă legea în România sunt „familiile aparținătoare, gen Coaliția pentru familie”, care le învață pe femeile abuzate „să îndure și să se împace, că așa e viața”.

Mai jos, doamna scriitoare zice că „Avem femei omorîte de soți, două mediatizate în ultima săptămînă, dar nu avem lege, nu avem metode de monitorizare a agresorilor domestici, nu avem adăposturi pentru femeile abuzate. Cele care sunt, foarte puține, sunt inițiative private majoritatea, construite în jurul bisericilor evanghelice, atenție!, așa cum este și cel de la Brașov, Home of Esther. Biserica Ortodoxă nu cheltuie banii pe așa ceva, fiindcă din punctul lor de vedere familia tradițională trebuie ținută cu orice preț împreună, totul e în regulă, bătaia e ruptă din Rai, nu avem o problemă, deci nu e nevoie de soluții”.

Citind aceste rânduri nu pot să nu mă întreb dacă doamna Petronela nu confundă realitatea cu ficțiunea. Evident că fiecare dintre noi are libertatea să scrie și să susțină ce vrea, dar parcă totuși ar trebui să fie cam mult să te folosești de niște nenorociri pentru a procmala triumfalist eșecul dușmanilor tăi: „vedeți ce se întâmplă? V-am spus eu că popii ăștia-s niște bigoți”.

Nu o suspectez pe doamna Petronela de prea multă empatie cu victimele și de scris sub imperiul emoțiilor: after all, a avut timp să insereze în textul „semnal de alarmă” două linkuri îngroșate către un site de unde cititorul revoltat ar putea să-i cumpere cărțile.
 

În ceea ce privește alegațiile aduse Bisericii și CPF, ele sunt lovite de nulitate atunci când sunt confruntate cu realitatea. Biserica Ortodoxă nu încurajează violența în familie, dimpotrivă. Nu cunosc vreun caz de duhovnic care să fi cerut femeii să stea să ia bătaie non-stop acasă. O fi, nu zic, dar mă îndoiesc că doamna Petronela a cercetat atât de mulți duhovnici încât să-și facă o părere avizată.

„Fă să mă port față de ea totdeauna cu dragoste și blândețe, și când rătăcește să o întorc cu bunătate din amăgirea ei. Alunga din inima mea mândria neomenească și cruntul drept al celui mai tare, care m-ar indemna a ma purta cu asprime și a chinui o făptură pe care dragostea a adus-o lângă mine și pe care Legea o tine lângă mine când poate aceasta dragoste se stinge”,se roagă soțul ortodox pentru soția sa, rugăciune ce se găsește în orice carte de rugăciuni, ce o găsești în orice pangar de Biserică din țara asta. Nici atâta lucru n-a citit doamna Petronela, dar dă sentințe!

Apoi, mai este un alt fapt evident pentru oricine a călcat printr-o biserică ortodoxă: majoritatea credincioșilor practicanți sunt...femei. După logica îmbâcsită a doamnei Petronela, ar rezulta că femeile românce sunt masochiste. Se duc și susțin un loc unde preoții le spun că pot fi bătute non-stop de soții lor de-acasă. Deci, ce cărți de rugăciuni? Nu mai bine ar cumpăra cărțile doamnei Petronela? Le „iesplică” ea cum e cu relațiile...

Mergând mai departe cu raționamentul meu, o să vedem că familiile cele mai împăcate sunt cele formate din soți credincioși. Din nou vorbesc din experiență: nu am auzit de cazuri de violență în familie acolo unde bărbatul și femeia sunt creștini practicanți. Dimpotrivă, cazurile de abuz apar în locurile unde locul bisericii e luat de bar și al preotului de către CTP sau alți „guru” din ăștia de la televizor. O fi și excepții, nu zic, dar nu le cunosc.

Atât de bine informată, între ghilimele, despre preoții români, doamna Rotar nu a citit niciunul dintre articolele care demontează acuzația cum că expresia „bătaia e ruptă din Rai” ar fi cumva...creștină. Nici vreo predică n-a auzit și nici vreun film n-a văzut. Sau poate a văzut, a auzit și a citit și nu i-a păsat. Doar nu o să lase adevărul să strice o minunăție de ficțiune, nu?

Doamna Petronela a scris textul cu sânge rece și fără empatie, cu obiective clare: „Iar bonus, bunicii nu sunt niște figuri blînde, ci niște abuzatori, în mare măsură responsabili pentru tot ce s-a întîmplat. Care, probabil, au preferat să-și vadă fata moartă decît divorțată, ca niște membri CpF de nădejde”.

„Bunici criminali”, ăsta e profilul unor „membri de nădejde ai CPF”, în opinia doamnei scriitoare. Realmente, mă întreb ce suflet împietrit și fără simțire poate anima o persoană să scrie așa ceva, într-un asemenea moment. Propoziția degradantă și lipsită de orice sensibilitate de mai sus este scrisă de aceeași persoană care puțin mai jos ne roagă să „ Nu atingeți, nu zgămâiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi”, ca să n-o facem pe dânsa să sufere. Dar ea poate acuza nefondat mii, zeci de mii oameni, poate macula o inițiativă curată, pentru că așa vrea ea. Ei îi plac „gay-ii” și cine crede altfel e dușmanul ei pe viață.

„Este un mod pervers de a lucra azi de catre cei care vor schimbarea. Zgândără lucrurile, vaneaza exceptia, iti vorbesc asa cum fac sectantii si psihologii dandu-ti impresia ca ai dreptate si iti canalizeaza nemultumirea pe care o datorai unui fapt izolat catre vina societatii traditionale in ansamblul ei. Fiindca ei stiu ceea ce tu nu vrei sa stii: o data distrus ceva, el nu mai vine niciodata inapoi, iar drumul spre iad este mereu pavat cu bune intentii”, îmi șoptește cineva.

Doamna Rotar și alții ca ea practică exact același balet al gândirii pe care îl analizează părintele Sturzu în articolul său devenit deja viral. Scriitoarea noastră de provincie vrea Biserica la marginile societății, să stea în pădure dacă se poate, fără niciun ban, în tăcere, pentru ca la primul necaz să-i reproșeze că nu se implică în societate, că nu construiește drumuri și spitale și nu se duce să bată oamenilor pe la uși întrebându-i dacă au probleme conjugale.

Iar când se preocupă de familie - ca întreg - tot Petronela Rotar & co acuză Biserica Ortodoxă că încalcă libertatea oamenilor și că-i bigotă. 

Știu că probabil voi intra-n colimatorul doamnei Rotar, dar nu-mi pasă. Adevărul trebuie spus și repetat fără oprire: bătăușii de neveste nu se duc la Sfânta Liturghie!