ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, 15 iulie 2016, la Reședința sinodală de la Mănăstirea Danilov din Moscova, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. Lucrările au fost prezidate de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, anunță site-ul  patriarchia.ru și preluat de basilica.ro

În cadrul acestei ședințe, părinții sinodali au luat o poziție cu privire la Sfântul și Marele Sinod întrunit în Creta, în perioada 16-26 iunie 2016. Astfel, Sfântul și Marele Sinod a fost recunoscut ca un eveniment important în istoria procesului sinodal al Bisericii Ortodoxe. S-a subliniat și faptul că baza cooperării panortodoxe în decursul procesului sinodal a fost principiul consensului. De aceea, membrii sinodali au afirmat că, dată fiind absența celor patru Biserici Ortodoxe Autocefale, Sfântul și Marele Sinod din Creta nu poate fi caracterizat drept panortodox. Sinodul a hotărât încredințarea Comisiei Biblice și Teologice a Bisericii Ortodoxe Ruse pentru procurarea copiilor oficiale ale documentelor sinodale aprobate în Creta și să le publice în vederea studierii lor. În urma unui studiu aprofundat, documentele vor fi înaintate Sfântului Sinod spre decizie.

Tot în cadrul acestei ședințe de lucru, la propunerea Mitropolitului Vladimir al Chișinăului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a hotărât canonizarea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni al Moldovei (†1821) și a Cuvioasei Agafia Maranciuc de la Mănăstirea Cușelăuca (†1873) din Rep. Moldova.

Ziua de pomenire a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost stabilită ziua trecerii sale la cele veșnice: 30 martie. Ziua de pomenire a Cuvioasei Agafia Maranciuc a fost stabilită ziua trecerii sale la cele veșnice: 9 iunie.