ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înalt preasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfințit marți, 20 septembrie 2016, biserica parohiei, ce poartă hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea poetului bistrițean George Coșbuc, în localitatea sa natală care îi poartă numele, potrivit agenției Basilica.ro.

În curtea acestei biserici își dorm somnul de veci părinții poetului George Coșbuc, preotul Sebastian și soția Maria, dar și străbunicul acestuia.

Însoțit de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sosit la Coșbuc în jurul orei 8:30, unde au fost întâmpinați de preotul paroh Iuliu Morariu, autorități locale și credincioși, conform tradiției din această zonă, cu alai de călăreți îmbrăcați în costume populare. După slujba de resfințire a fost oficiată Sfânta Liturghie, în biserica plină de credincioșii veniți în număr mare din toată zona Năsăudului.

George Coșbuc- omul luminii, bucuriei și speranței

În cuvântul de învățătură Mitropolitul Clujului l-a evocat pe poetul George Coșbuc, fiu al acestor meleaguri, poet al luminii, al credinței și un iubitor al istoriei:

Festivitățile dedicate poetului George Coșbuc se finalizează, așa cum era și firesc, printr-o Liturghie solemnă, aici în biserica unde și tatăl lui a slujit. Eu ndoresc să subliniez trevirtuți pe care le-a avut Coșbuc: a fost omul luminii, a fost omul bucuriei și a fost omul speranței. Chiar și când este vorba de marea trecere, de moarte, și atunci a fost omul speranței.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Arhanghelii” din Baia-Mare, dirijată de pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu. La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Macarie a adresat mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru invitație și i-a felicitat pe fii satului Coșbuc pentru organizarea zilelor dedicate marelui poet bistrițean.

Preotul paroh din Coșbuc, ridicat la rangul de iconom stavrofor

Pentru buna misiune pastorală și socială pe care părintele paroh Iuliu Morariu a desfășurat-o în localitate, dar și pentru lucrările realizate la înfrumusețarea locașului de cult resfințit astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a ridicat la rangul de iconom stavrofor. De asemenea, celor implicați în susținerea și renovarea bisericii, li s-a acordat Ordinile „Sfântul Pahomie de la Gledin” și „Sfinții Martiri Năsăudeni”, dar și diplome de aleasă cinstire. La finalul slujbei, primarul comunei Coșbuc, Ioan Pavelea, a anunțat că mitropolitului Clujului i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al localității, cu ocazia împlinirii a 150 ani de la nașterea „poetului țărănimii”.

Biserica din Coșbuc, veche de peste 100 de ani

Biserica din Coșbuc a fost construită în anul 1901. Pe locul acestea  a funcționat una mai veche, din lemn, tot cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. În acea biserică au slujit strămoșii poetului George Coșbuc, toți preoți din tată în fiu. În curtea bisericii își dorm somnul de veci părinții poetului, Sebastian și Maria, bunicul Anton Coșbuc, dar și nepotul de frate al poetului, preotul George Coșbuc. Biserica a fost renovată de mai multe ori. Începând cu anul 1983 s-au efectuat lucrări de amploare, iar ultima resfințire a avut loc în anul 1989, oficiată de vrednicul de pomenier arhiepiscopul Teofil Herineanu. În ultimii ani locașul de cult a fost renovat complet în interior, prin grija preotului paroh Iuliu Morariu.

Redeschiderea bibliotecii din comună

La împlinirea a 150 ani de la nașterea poetului George Coșbuc, după resfințirea bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, s-a redeschis biblioteca din comună, ce poartă numele lui George Coșbuc, filială a Bibliotecii Județene „George Cosbuc” Bistrița-Năsăud. Prezent la eveniment, directorul instituției, părintele Ioan Pintea, a evidențiat în cuvântul său importanța colaborării dintre cele trei instituții care au contribuit la redeschiderea bibliotecii din Coșbuc: Consiliul Județean, Biblioteca Județeană și Mitropolia Clujului. Totodată a subliniat faptul că datorită implicării Mitropoliei Clujului, multe dintre filialele Bibliotecii Județene „George Cosbuc”s-au putut redeschide în satele și comunele din Bistrița-Năsăud.

Sfeștanie la casa memorială a poetului

Manifestările au continuat cu o vizită la casa memorială a poetului, acolo unde pot fi regăsite manuscrise și obiecte care au aparținut familiei acestuia. Aici, Înaltpreasfințitul Andrei și Preasfințitul Macarie, au oficiat slujba Sfeștaniei, după care Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că această casă memorială este cuprinsă în circuitul turistic al Centrului de Pelerinaje „Renasterea” al Arhiepiscopiei Clujului.

Odată cu evenimentele de marți s-au încheiat cele șase zile de manifestări culturale, organizate cu prilejul împlinirii a 150 ani de la nașterea poetului George Coșbuc, de Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Centrul Județean pentru Cultură și Complexul Muzeal.

Poetul George Coșbuc s-a născut la data de 20 septembrie 1866 în satul Hordou din Bistrița-Năsăud, care astăzi îi poartă numele.