ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Problema bisericilor fortificate din Transilvania poate fi rezolvată printr-o conlucrare mai strânsă cu Biserica Ortodoxă, cred înalți prelați ai Bisericii Evanghelice.

După ce în luna februarie turnul bisericii fortificate Rotbav, construită în secolul XIII, s-a prăbușit cu tot cu orologiu, situația celor aproximativ 150 de biserici fortificate din Transilvania, majoritatea neconsolidate, a început să preocupe.

Atât timp cât evanghelicii au o problemă în a întreține aceste lăcașuri, iar ortodocșii au o problema cu lipsa bisericilor, rezolvarea poate fi comună, a declarat recent, într-un interviu acordat publicației sibiene Turnul Sfatului, episcopul Bisericii Evanghelice, Reinhart Guib.

”Relațiile dintre bisericile evanghelice și cele ortodoxe sunt de prietenie și respect. Colaborăm la acțiuni ecumenice spirituale locale, dar și prin consiliul consultativ al cultelor pe teme relevante societății sau prin Asociația Ecumenică ADIROM la programe sociale și de incluziune, îndeosebi a refugiaților în diferitele centre”, spune prelatul.

”Pe lângă acestea, fiecare Biserică are problemele ei – noi cu întreținerea, Biserica Ortodoxă cu construirea de noi lăcașe. Din păcate, bisericile fortificate sunt greu de întreținut chiar și de biserici cu enoriași numeroși precum cea ortodoxă. Dacă ar fi altfel, cu plăcere le-am preda mai multe biserici. O conlucrare mai strânsă desigur este posibilă în special în lucrarea ecumenică, unde Biserica Ortodoxă s-a retras vizibil în ultimii ani, dar și la teme de anvergură pentru toate bisericile”, continuă Guib.

Invitat într-o emisiune Turnul Sfatului TV, Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, s-a arătat încântat de declarația episcopului Bisericii Evanghelice.

”Ne îngrijim noi de ele. Dacă episcopul a făcut această promisiune, noi ieșim în întâmpinare și o primim cu bucurie. Ne vom îngriji de locașul cedat nouă ca de un lăcaș sfânt. Ne vom îngriji să nu ajungă în paragină și să fie viu, pentru că, așa cum icoana are o valoare în muzeu, și o biserică are o valoare când e deschisă”, a declarat Laurențiu Streza, potrivit digi24.ro.