ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sute de persoane au venit, marți seara, în Piața Revoluției din București pentru a aduce un omagiu martirilor din temnițe, cu ocazia Zilei Naționale a Martirilor din temnițele comuniste.

Cei prezenți au purtat steaguri tricolore, candele aprinse sau pancarte cu imaginile celor care s-au jertfit în închisorile comuniste. 

Astfel, într-o mare de oameni, se vedeau pancarte cu chipurile lui Valeriu Gafencu, Constantin Oprișan, Iuliu Maniu, Petre Țuțea, Mircea Vulcănescu, Aspazia Oțel Petrescu, Ioan Ionalide, Radu Gyr sau Nicolae Purcărea.

În deschiderea evenimentului, un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire, ulterior auzindu-se mai multe cântece specifice rezistenței anticomuniste din România.

Au vorbit foști detinuti politici, respectiv Nicolae Enciu Gheorghe Nichifor, precum și Zoe Rădulescu, fata luptătorului anticomunist, Gogu Puiu. Printre cei prezenți la eveniment, s-au aflat: actorul Dan Puric, deputatul Matei Dobrovie, publicistul Paul Ghițiu și Marilena Rotaru

La sfârșitul evenimentului, cei prezenți au pornit într-un marș, purtând făclii aprinse, ca simbol al amintirii purtate martirilor din temnițele comuniste.

În urmă cu doi ani, a fost semnat decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste în data 14 mai.

„În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestați peste 10.000 de tineri anchetați ulterior, condamnați și repartizați în pușcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea. Suntem conștienți de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, poetului Radu Gyr și soției sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu între mulți alții care au pătimit în temnițe. Se impune așadar ca această zi să fie cinstită și declarată ca zi națională a acestor martiri care și-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. Din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temnițelor comuniste”, se precizează în expunerea de motive a legii mai sus menționate.

14 mai 2019: Ziua Națională a Martirilor din temnițele comuniste

Vezi galeria 14 mai 2019: Ziua Națională a Martirilor din temnițele comuniste