Sute de persoane au venit, marți seara, în Piața Revoluției din București pentru a aduce un omagiu martirilor din temnițe, cu ocazia Zilei Naționale a Martirilor din temnițele comuniste.

Cei prezenți au purtat steaguri tricolore, candele aprinse sau pancarte cu imaginile celor care s-au jertfit în închisorile comuniste. 

Astfel, într-o mare de oameni, se vedeau pancarte cu chipurile lui Valeriu Gafencu, Constantin Oprișan, Iuliu Maniu, Petre Țuțea, Mircea Vulcănescu, Aspazia Oțel Petrescu, Ioan Ionalide, Radu Gyr sau Nicolae Purcărea.

În deschiderea evenimentului, un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire, ulterior auzindu-se mai multe cântece specifice rezistenței anticomuniste din România.

Au vorbit foști detinuti politici, respectiv Nicolae Enciu Gheorghe Nichifor, precum și Zoe Rădulescu, fata luptătorului anticomunist, Gogu Puiu. Printre cei prezenți la eveniment, s-au aflat: actorul Dan Puric, deputatul Matei Dobrovie, publicistul Paul Ghițiu și Marilena Rotaru

La sfârșitul evenimentului, cei prezenți au pornit într-un marș, purtând făclii aprinse, ca simbol al amintirii purtate martirilor din temnițele comuniste.

În urmă cu doi ani, a fost semnat decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste în data 14 mai.

„În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestați peste 10.000 de tineri anchetați ulterior, condamnați și repartizați în pușcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea. Suntem conștienți de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, poetului Radu Gyr și soției sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu între mulți alții care au pătimit în temnițe. Se impune așadar ca această zi să fie cinstită și declarată ca zi națională a acestor martiri care și-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. Din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temnițelor comuniste”, se precizează în expunerea de motive a legii mai sus menționate.

14 mai 2019: Ziua Națională a Martirilor din temnițele comuniste

Vezi galeria 14 mai 2019: Ziua Națională a Martirilor din temnițele comuniste


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews