ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe rolul Curții Constituționale a României (CCR) se află, joi, sesizarea referitoare la articolul privind nerecunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, la două zile după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că statele membre nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al UE prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, cetățean al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul CCR, în ședința de joi este programat termen de control în dosarul privind excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil.

Pe 29 noiembrie 2016, CCR a decis suspendarea cauzei până la primirea răspunsurilor la un set de întrebări adresate CJUE, stabilind ulterior mai multe termene de control.
 
CJUE a decis, marți, că România trebuie să recunoască efectele mariajului homosexual în ceea ce privește libera circulație a persoanelor. Cu alte cuvinte, țara noastră trebuie să permită libera circulație și să acorde drept de ședere  pentru persoanele non-UE căsătorite cu cetățeni UE, chiar dacă ambele sunt de același sex.

Codul Civil al României nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex înfăptuite în alte state.