ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Victor Dobre, supraviețuitor al incendiului din Club Colectiv, a dat publicității pe pagina de facebook a asociației pe care a înființat-o, „Colectiv pentru Viitor”, înregistrarea apelului său la 112, din seara de 30 octombrie 2015. El a obținut această înregistrare abia acum, în baza unei cereri pe care a făcut-o către STS.

Apel 112

 

Posted by Colectiv Pentru Viitor on 18 Februarie 2016

 

Victor Dobre a scris și un mesaj sub această înregistrare: „Am obținut de la STS înregistrarea apelului către 112 efectuat la 22:32, în timp ce părăseam clubul. Menționez că apelul a fost făcut la aprox. 20-30 secunde de la prima flamă de pe stâlp. Am ajuns afară și am presupus că cei din spate vor continuă să iasă, așa că m-am depărtat puțin pentru a comunica cu dispecera. Când m-am uitat, însă, înapoi am observat că deja se crease blocajul la intrare, dar și că existau persoane în flăcări, așa că am revenit la intrarea în club cu tot cu telefon. Aspectele notabile în această înregistrare sunt:

1. Informația cu privire la producerea incendiului a ajuns în timp real la autorități, în primul minut.

2. Gravitatea urgenței a fost comunicată prin numărul de 500 de persoane din interior dar și cel de peste 50 de răniți (exagerate în acel moment în opinia mea).

3. Deși haosul din fundal putea da credibilitate apelului, dispecera nu era convinsă încă să trimită echipaje după mai mult de 3 minute de la începerea apelului.

4. Deși li s-au transmis informații despre amploarea dezastrului încă din primul minut, dar și apoi, prin nenumăratele apeluri, primele echipaje sosite tot au fost într-atât de șocate, astfel încât nu au procedat la deschiderea celei de-a două porți a fabricii și nici nu au solicitat vreun echipaj de descarcerare în acest sens. Au preferat să care în condiții improprii și tardiv victimele imobilizate sau inconștiente pe o distanță de peste 100 de metri până în piață Bucur. De menționat este și că echipa de descarcerare poate ar fi identifictat și faptul că ușile laterale metalice ale containerului erau blocate cu un lacăt ce se putea fi spart cu ciocanul, creându-se astfel condiții mult mai bune pentru intervenție.

5. Menționând fumul de atât de multe ori, cei de la pompieri ar fi putut să transmită echipajelor să își pregătească echipametele astfel încât să poată pătrunde în club imediat ce au ajuns și fără ezitări și bâjbâieli, astfel încât să evacueze victimele intoxicate și arse din interior.

Relevant pentru eficiența intervenției pompierilor, în ansamblul ei, este faptul că dintre prietenii mei (12 în total), cei pe care nu i-am văzut ieșind pe picioare sau cu ajutorul nostru, al celor deja afară, niciunul nu a supraviețuit.

Cu această ocazie exprim respectul pentru cei care, în ciuda șocului momentului, s-au mobilizat pentru evacuarea celorlalți rămași blocați. Această intervenție neprofesionistă a fost crucială pentru mulți dintre supraviețuitori și cu siguranță mult mai eficientă decât cea pompierilor, bazată pe proceduri.”

 

Cine este Victor Dobre?

Cel mai bine îl descrie declarația de martor există la dosarul penal de la Parchetul General. „(Ȋn acea seară) eram orientat pe direcția scenei cu privirea în jos moment în care Fieraru Valentin mi-a zis: «Uite bă, a luat foc aia». Eu am ridicat privirea și am văzut că, colțul stîlpului de susținere din stînga scenei luase foc cu flamă cât de cât mică, aproximativ 30 de cm, de la nivelul buretelui. Acesta era la început mică, însă în câteva secunde a ajuns până aproape de tavan. Formația a mai cântat câteva versuri după care s-a oprit, iar vocalistul a spus: «Asta nu cred că e ok.» În acel moment am fugit la garderobă, la intrare unde știam că există un extinctor. Aici Călin mi-a arătat extinctorul, care era în stînga pupitrului de la garderobă, l-am luat și am vrut să vin spre locul incendiului. Am perceput în acel moment un zgomot de material care ardea și o lumină puternică dinspre tavan. Din interior s-a auzit ca o bubuitură și m-am gîndit automat la buteliile metalice.

Oamenii începuseră să iasă în număr foarte mare și nu am avut cum să reintru în club. M-am întors către ușa cointainerul, împins fiind din spate de persoanele care ieșeau. Sub presiunea puhoiului de oameni s-a deschis și a doua parte a ușii, iar eu am ieșit pe acea parte. Extinctorul mi-a căzut în partea dreaptă a ușii cum ieși și eu am scos telefonul…

Menționez că după ce am ieșit eu și încă aproximativ 10-15 persoane, oamenii s-au prăbușit la ușă. Am început să tragem de oamenii căzuți, în afară. Eu nu am văzut flăcări ieșind din club către container. Am scos mai mulți oameni căzuți în interiorul containerului, la început a fost mai greu deoarece erau unii peste alții, însă ulterior a fost mai ușor. Din cei care reușisem să ieșim în primă fază, câte doi trăgeam de persoanele din interior și îi împingeam spre spate. La un moment dat, se formaseră două rânduri, unii îi trăgeau din club, iar alții îi conduceau mai departe. Cred că am scos astfel vreo cincizeci de persoane fără răni. Apoi au apărut oameni cu haine arse sau cu zone mai mici de arsură. Am continuat să-i tragem afară, apreciez eu vreo douăzeci treizeci cu răni mai ușoare. Șocul mare pentru mine a fost când a apărut un băiat cu părul lung care era părul în flăcări și pe care am încercat să-l stingem cu mîinile goale. Apoi a părut un altul cu hainele arzând ca o torță pe care l-am trântit jos și l-am stins, cred, cu niște geci de la cei din spate. Am mai tras din grămadă o persoană care era inconștientă, pe care l-am așezat pe o parte și am verificat dacă are gura încleștată și i-am scos limba. L-am dat în spate și am revenit. Am mai tras afară alte persone și la un moment dat am observat că în partea dreaptă cum te uiți la intrare se formase o grămadă de persone grase, unii mai mișcau alții inconștienți, însă toți foarte arși. Am început să tragem din ei, i-am pus în dreapta intrării. Am văzut că rămâneam cu bucăți de piele în mână. Din interior a apărut cu o mână arsă colega mea Roxana, pe care am tras-o afară și am mers cu ea afară până la gang unde am predat-o unei salvări. Acolo erau 4-5 salvări. Am revenit la intare în club și am scos oameni foarte arși din interior. L-am scos și pe bodyguardul Florin care a venit pe picioare, cu fața arsă și l-am dus până mai în spate la mașini. M-am întors, l-am găsit pe Călin la ușă, pe picioare și fără răni grave și am mers cu el puțin în spate.”