ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul locotentent în rezervă Virgil Bălăceanu a vorbit la Radio România Actualități, la emisiunea Vocea Armatei, despre reintroducere stagiului militar obligatoriu în România.

Acesta a precizat că reintroducerea stagiului militar obligatoiu se poate face doar dacă ar exista trei situații: România să fie sub stare de asediu, să fie declarată mobilizare sau stare de război.

”Doar în trei stări poate fi reluat stagiul militar obligatoriu, asediu, mobilizare sau război, dar noi avem în acest moment o situație de pace. Aceasta nu înseamnă că nu asistăm la o degradare a situației de securitate regională. Această deteriorare nu a ajuns să impună una dintre cele trei stări, dar pune problema unei forțe naționale de rezervă pe un alt plan, al voluntariatului”, a spus generalul locotenent Bălăceanu, conform Ziarului financiar.

În această săptămână a fost depus la Parlament un proiect de lege privind înființarea unei Gărzi Naționale formate din voluntari.

"Așa cum astăzi se oferă locuri de muncă full time pentru soldați profesișiti, vom organiza o gardă națională pe Bază de Voluntariat, cu contracte part-time. Aceste contracte vor fi semnate de tinerii care vor decide să intre în această structură, pe de-o parte, și de cealaltă parte de Ministerul Apărării și alte structure de Securitate”, a mai explicat generalul locotenent Bălăceanu.

Serviciul militar obligatoriu a fost eliminat în România din anul 2007. Până în anul 1989, serviciul militar era obligatoriu pentru toți cetățenii români, indiferent de sex, îndeplinindu-se în diferite forme.

În momentul de față, prin legea 395/2005, stagiul militar obligatoriu este suspendat pe timp de pace. ”Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum și pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condițiile legii”, prevede articolul 3.