Candela originală a Mariei Brâncoveanu a fost readusă la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, cu o săptămană înainte de prăznuirea Sfinților Martiri Brâncoveni.

Opera, de o valoare istorică importantă, a fost până acum în custodia Muzeului Național de Istorie a României.

Lucrată în argint filigranat, candela conține o mărturie inscripționată la dorința Mariei Brâncoveanu, soția voievodului român:

"Această candelă, ce s-a dat la Sveti Gheorghe cel Nou, luminează unde odihnesc oasele fericitului domn Io Constantin Brâncoveanu Basarab Voievod".

Rămășițele domnitorului aruncat în Marea Marmara au fost recuperate, în secret, de soția lui și înhumate într-o criptă chiar în biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitală, ctitorită de Constantin Brâncoveanu. Piatra de mormânt nu era inscripționată, de teamă ca turcii să nu îi pângărească mormântul.

Maria Brâncoveanu a consemnat această punere a candelei deasupra mormântului voievodal prin epitaful de pe această candelă, potrivit tvr.ro. În anul 1914, Virgil Drăghiceanu a identificat în scris că marele voievod a fost adus în această biserică.

"Această candelă trebuie să fie protejată în continuare cam tot atât cât a fost la Muzeul Național. Vorbim nu numai de protecția fizică, ci mai ales una legată de condiția ei de starea de conservare".

"Este un element de mare emoție pentru noi toți, pentru credincioșii acestei biserici și pentru toți românii în general. Candela a fost luată în custodie de Muzeul Național de Istorie în anul 1971. Remarcabil este că această candelă a fost păstrată în condiții foarte bune și nouă ne revine sarcina de o păstra în continuare în aceleași condiții și de a apela atunci când este cazul la competența specialiștilor. Acest odor bisericesc, un obiect de patrimoniu bisericesc, poate fi văzut de toată lumea, dar responsabilitatea noastră este de a o păstra în siguranță și în condiții optime pentru ca generațiile viitoare să aibă aceeași bucurie ca noi astăzi", a declarat, pentru Agerpres, părintele paroh Emil Cărămizaru.

În 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca voievodul Brâncoveanu să fie canonizat.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews