ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Candela originală a Mariei Brâncoveanu a fost readusă la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, cu o săptămană înainte de prăznuirea Sfinților Martiri Brâncoveni.

Opera, de o valoare istorică importantă, a fost până acum în custodia Muzeului Național de Istorie a României.

Lucrată în argint filigranat, candela conține o mărturie inscripționată la dorința Mariei Brâncoveanu, soția voievodului român:

"Această candelă, ce s-a dat la Sveti Gheorghe cel Nou, luminează unde odihnesc oasele fericitului domn Io Constantin Brâncoveanu Basarab Voievod".

Rămășițele domnitorului aruncat în Marea Marmara au fost recuperate, în secret, de soția lui și înhumate într-o criptă chiar în biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitală, ctitorită de Constantin Brâncoveanu. Piatra de mormânt nu era inscripționată, de teamă ca turcii să nu îi pângărească mormântul.

Maria Brâncoveanu a consemnat această punere a candelei deasupra mormântului voievodal prin epitaful de pe această candelă, potrivit tvr.ro. În anul 1914, Virgil Drăghiceanu a identificat în scris că marele voievod a fost adus în această biserică.

"Această candelă trebuie să fie protejată în continuare cam tot atât cât a fost la Muzeul Național. Vorbim nu numai de protecția fizică, ci mai ales una legată de condiția ei de starea de conservare".

"Este un element de mare emoție pentru noi toți, pentru credincioșii acestei biserici și pentru toți românii în general. Candela a fost luată în custodie de Muzeul Național de Istorie în anul 1971. Remarcabil este că această candelă a fost păstrată în condiții foarte bune și nouă ne revine sarcina de o păstra în continuare în aceleași condiții și de a apela atunci când este cazul la competența specialiștilor. Acest odor bisericesc, un obiect de patrimoniu bisericesc, poate fi văzut de toată lumea, dar responsabilitatea noastră este de a o păstra în siguranță și în condiții optime pentru ca generațiile viitoare să aibă aceeași bucurie ca noi astăzi", a declarat, pentru Agerpres, părintele paroh Emil Cărămizaru.

În 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca voievodul Brâncoveanu să fie canonizat.