ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat marți, la Parlament, că este necesară îmbunătățirea legislației electorale, în sensul eliminării pazei armate de la secțiile de vot.  Totodată, ministrul a spus că softul gestionat acum de STS ar trebui trecut în atribuțiile unei autorități independente, cum ar fi, de exemplu, Autoritatea Electorală Permanentă. 

„Eu cred că beneficiul acestei analize constă în demersul de îmbunătățire a legislației electorale. Până la urmă, asta trebuie să conteze. Și, referitor la acest aspect, eu cred că România este un stat atât de democratic, încât să ne permitem să ne exercităm dreptul la vot fără să existe pază armată, așa cum dispune legislația electorală în prezent. Nu mai văd justificarea acestei reglementări, motiv pentru care noi am propus să ne ținem în responsabilitate paza secțiilor de votare, dar nu înțelegem de ce trebuie să fie înarmată”, a declarat Carmen Dan la finalul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea posibilelor fraude la alegerile europarlamentare și la referendumul din 26 mai. 

Întrebată dacă softul pentru alegeri ar trebui să fie făcut de o firmă privată, care nu are nicio legătură cu Armata sau cu cu vreo instituție de stat, Carmen Dan a spus: „Da, aprecierea mea asta ar fi, că acest sistem n-ar trebui să fie în competența și responsabilitatea exclusivă a unui serviciu special. Dacă ne dorim un proces electoral transparent, atât timp cât avem o autoritate independentă, cum este AEP, care ar putea să preia și aceste prerogative. Eu cred că s-ar elimina în felul acesta suspiciuni că în procesul electoral ar putea fi imixtiuni”.