Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat marți, la Parlament, că este necesară îmbunătățirea legislației electorale, în sensul eliminării pazei armate de la secțiile de vot.  Totodată, ministrul a spus că softul gestionat acum de STS ar trebui trecut în atribuțiile unei autorități independente, cum ar fi, de exemplu, Autoritatea Electorală Permanentă. 

„Eu cred că beneficiul acestei analize constă în demersul de îmbunătățire a legislației electorale. Până la urmă, asta trebuie să conteze. Și, referitor la acest aspect, eu cred că România este un stat atât de democratic, încât să ne permitem să ne exercităm dreptul la vot fără să existe pază armată, așa cum dispune legislația electorală în prezent. Nu mai văd justificarea acestei reglementări, motiv pentru care noi am propus să ne ținem în responsabilitate paza secțiilor de votare, dar nu înțelegem de ce trebuie să fie înarmată”, a declarat Carmen Dan la finalul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea posibilelor fraude la alegerile europarlamentare și la referendumul din 26 mai. 

Întrebată dacă softul pentru alegeri ar trebui să fie făcut de o firmă privată, care nu are nicio legătură cu Armata sau cu cu vreo instituție de stat, Carmen Dan a spus: „Da, aprecierea mea asta ar fi, că acest sistem n-ar trebui să fie în competența și responsabilitatea exclusivă a unui serviciu special. Dacă ne dorim un proces electoral transparent, atât timp cât avem o autoritate independentă, cum este AEP, care ar putea să preia și aceste prerogative. Eu cred că s-ar elimina în felul acesta suspiciuni că în procesul electoral ar putea fi imixtiuni”. Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews