Proiectul de lege a fost prezentat astăzi de ministrul de Interne, care i-a asigurat pe cei care se tem de noul act, că nu vor fi obligați să folosească documentul cu cip. Pentru ceilalți, schimbarea aduce avantaje, iar noutatea este că și bebelușii vor putea să aibă noul act.

„Va oferi garanții suplimentare de securitate, fiind un document imposibil de falsificat”, a spus Carmen Dan.

Noile cărți electronice de identitate vor semăna cu cardul bancar. Ideea este că îl vom putea folosi peste câțiva ani și ca să plătim taxe și impozite. În plus, ne va scăpa de alt plastic.

Caracteristicile cardului de sănătate vor fi preluate de cartea electronică de identitate. Practic, nu vom mai folosi cardul iar toate datele vor fi incluse în noul buletin, datele fiind stocate cu ajutorul unui cip special.

Cartea de identitate va fi schimbată când expiră cea veche, iar cei care se tem că pot fi urmăriți cu ajutorul cip-ului, sau nu o vor din motive religioase, au libertatea să folosească în continuare vechiul tip de document.

Noutatea absoluta este că această carte de identitate este destinată inclusiv bebelușilor. De la 0 la 14 ani, iar valabilitatea va fi de doi ani.

Pentru persoanele cu vârste între 14 și 18 ani, valabilitatea cărții de identitate va fi de patru ani. Zece ani va fi valabil noul buletin pentru persoanele de peste 18 ani.

„Pentru copiii care nu au încă 12 ani împliniți nu se va solicita amprentarea acestora”, a mai spus ministrul de Interne.

Documentul electronic de identitate va cuprinde pe lângă datele clasice și amprentele posesorului. Ca să poată începe emiterea lui, proiectul de lege trebuie să treacă de dezbaterea publică și apoi să fie votat de parlamentari. Până atunci, ministrul Afacerilor Interne a ținut să elimine un mit: „Persoanele nu pot fi urmărite pe baza cip-ului conținut de cartea de identitate.”

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews