ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat, într-o emisiune difuzată la Digi 24 că România mai are de mers pe drumul evoluției, susținând că a rămas marcat de faptul că la comemorarea a 100 de ani de la lupta de la Mărășești liderii politici și președintele au ținut împreună coliva la slujba religioasă. 

„Nu îmi pot imagina un șef de stat sau un grup de oameni politici într-o țară avansată agitând coliva națională așa cum s-a întâmplat. Mi s-a părut dizgrațios acel atelaj eterogen care era în jurul colivei: Iohannis, premierul, Dragnea, Tăriceanu etc. Aici va un fel de mică contradicție între pe de o parte, atitudinea lui Iohannis aia oficială, de lider european care nu a greșit în ultima vreme în chestiuni de politică externă. Pe de altă parte, această întovărășire... Iohannis se poartă în general în politica internă cam cum se purta Regele Carol I la vremea respectivă față de partidele politice de atunci: are o privire de sus, aproape indiferentă etic, politica românească e una, iar viziunea sa de deasupra și oarecum superioară, la un mod puțin arogant”, a declarat Mircea Cărtărescu la Digi 24.
 
Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică, la Mărășești, la comemorarea Centenarului luptelor din Primul Război Mondial.

În cadrul ceremoniei, au susținut discursuri președintele Klaus Iohannis, președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Președintele Iohannis și alți oficiali au vizitat Mausoleul de la Mărășești în finalul evenimentului, care a ținut aproximativ o oră și treizeci de minute.

Printre invitați s-au numărat președintele PSD, Liviu Dragnea, președintele PNL, Ludovic Orban, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, mai mulți miniștri, în frunte cu Adrian Țuțuianu (MApN) și membri ai corpului diplomatic, care au depus coroane de flori.