ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Infocons a realizat un studiu comparativ cu privire la cheltuielile Primăriilor din cadrul reședințelor de județ din România pentru iluminatul festiv în perioada sărbătorilor de iarnă 2017 - 2018. 

Conform acestui studiu,  Primăria Municipiului Constanța a alocat cea mai mare sumă de bani pentru echipamente folosite pentru iluminatul festiv - 4.641.353 lei (fără TVA).
 

În Capitală, cel mai mult s-a cheltuit pe beculețe în Sectorul 6 (1.150.860 lei), conform datelor oferite de direcția Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană, iar cel mai puțin - în Sectorul 5 (127.750 lei). 

Primăria Capitalei a alocat iluminatului festiv suma de 3.352.941 lei. 

Primăria Sectorului 6 a achiziționat echipamentele folosite pentru iluminatul festiv prin procedură simplificată, două direcții din cadrul primăriei (Direcția Generală Comunicare și Relații Publice, respectiv Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană) oferind cifre diferite cu privire la alocarea financiară aferentă.

La polul opus, Primăria Municipiului Timișoara nu a utilizat fonduri pentru achiziționarea echipamentelor, folosindu-se de cele aflate în dotare din anii anteriori.


În total, au fost încheiate 38 de contracte pentru achiziția instalațiilor de iluminat. Acestea au fost distribuite, după cum urmează:
- 40% din instalații au fost distribuite prin achiziție directă, iar din acestea, 10% au fost repartizate prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice);
- 20% din instalații au fost distribuite prin licitație;
- 12,5% din instalații au fost distribuite prin închiriere;
- 12,5% din instalații au fost distribuite prin contracte de concesiune;
- 7,5% din instalații au fost achiziționate în prealabil, în anii anteriori;
- restul de 7,5% din instalații au fost distribuite prin proceduri de negociere fără publicarea unui anunț prealabil (Primăria Municipiului Ploiești), procedură simplificată (Primăria Sectorului 6) sau date spre folosire cu titlul gratuit (Primăria Municipiului București).

Însă nu doar instalațiile au costat, ci și energia electrică necesară funcționării acestora. 

10 lei/zi a fost cel mai mic preț plătit de către Primăria Municipiului Târgoviște pentru consumul zilnic al instalațiilor.

6.496 lei/zi a fost cel mai mare preț plătit de către Primăria Municipiului București pentru consumul zilnic al instalațiilor.

23.33% din instituții nu au oferit date despre costul zilnic achitat, deoarece nu au efectuat o contorizare separată pentru instalațiile de iluminat.  

Și, deși ghirlandele de beculețe multicolore marchează sărbătorile de iarnă,  instalațiile de lumini au rămas aprinse în fiecare oraș atât cât a decis fiecare  primărie. 

Cea mai lungă perioadă de funcționare a instalațiilor a fost înregistrată în Sectorul 4 - 2 luni, între 15.11.2017 și 15.01.2018.

La polul opus, s-a situat Primăria Municipiului Slobozia, care a ținut în funcțiune instalațiile numai o lună - între 10.12.2017 și 10.01.2018.

 
Media de utilizare a instalațiilor pentru iluminatul festiv de către Primăriile din România este de 42,78 de zile.

„Jocurile de lumini și luminițele festive ne duc cu gândul la sărbători, la Crăciun, ne oferă poate un sentiment de bine și de sărbătoare, însă trebuie să ne întrebăm și cât ne costă direct și indirect aceste lumini și această atmosferă”, subliniază Sorin Mierlea, președinte InfoCons. „Până la urmă, fiecare dintre noi contribuie cu o sumă la întreținerea, montatul, demontatul și curentul consumat de aceste instalații, așa că ne putem informa, pentru a avea măcar o idee despre sumele cheltuite și a afla pe ce au fost cheltuite acestea. Suntem consumatori de servicii publice, pe care le plătim de multe ori la un preț care poate părea prea mare sau prea mic, și trebuie să știm pentru ce dăm banii.”

InfoCons, Asociația Națională de Protecția Consumatorilor, este o asociație neguvernamentală ce apără drepturile consumatorilor. Este membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori și unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers Internațional.