ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Cazuri precum cel al Alexandrei din Caracal sau al Sorinei din Baia de Aramă sunt doar vârfurile vizibile ale unui „iceberg” mafiot extins, a scris publicistul Cătălin Sturza pe facebook.

„Cazuri precum cel de la Caracal nu sunt deloc cazuri izolate. Pentru ca opinia publică să afle despre o Alexandra sau o Luiza, sau ca să afle despre o Sorina, în spate sunt sute de Alexandre, sute de Luize, sau sunt sute de Sorine despre care nimeni nu află.


Aceste cazuri sunt doar vârfurile unor iceberguri. În spate se desfășoară mafii extinse, care fac trafic de persoane sau de minore. Care fac bani foarte mulți răpind, violând, distrugând psihic și obligând să se prostitueze fete și fetițe. Sau care tratează copiii instituționalizați, copiii din sistemul de adopții, precum mărfuri oarecare. Nu contează interesul superior al copilului – copilul are o valoare de piață, și ajunge la cine dă mai mult”, a notat jurnalistul.
 
În opinia lui, cazurile acestea au fost în atenția opiniei publice din motive care nu țin de competența statului român, ci mai degrabă de particularitățile biografice ale fiecărui copil implicat. Cătălin Sturza crede că România este o societate capturată de mafii și oligarhi, în plină prăbușire.
 
„S-a întâmplat să aflăm despre Alexandra deoarece fata a avut prezența de spirit să sune la 112; și deoarece era fiica unui influencer. S-a întâmplat să aflăm despre Sorina deoarece acele imagini, în care fetița era târâtă pe caldarâm, au șocat pe toată lumea. Dar în sute și sute de alte cazuri, nimeni nu află despre tragedii similare. De aceea, aceste cazuri vizibile sunt semnale de alarmă despre ce se întâmplă în România, despre „starea națiunii”. E de mirare faptul că această crimă organizată, care ajunge până la nivelul cel mai înalt și care include poliția, magistrații, politicul, serviciile, nu a luat o amploare încă și mai mare. Ne putem aștepta la orice, în anii următori.

Peste două săptămâni nu vom mai vorbi despre Alexandra sau Luiza, așa cum acum deja nu mai vorbim despre Sorina. Va apărea următorul „subiect fierbinte” spre care se va muta atenția mass-media. Însă aceste cazuri nu sunt doar tragedii cu o extrem de mare încărcătură emoțională – ele sunt avertismente foarte puternice, care ne arată unde suntem. Și cât de gravă este disoluția din societatea noastră. O societate în care proliferează rețelele de trafic de persoane și de copii. O societate capturată de mafii și oligarhii. O societate care nu mai are anticorpi, nu mai poate să se apere și să-și apere cetățenii și copiii. Și o societate care se prăbușește”, a conchis el.