ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Preoții și creștinii asumați, activi în spațiul public, au devenit „burgheji exploatatori”, noii „dușmani ai poporului” sau, putem spune, noii cetățeni de mâna a doua”, scrie jurnalistul Cătălin Sturza pe facebook, comentând situația preotului din județul Botoșani, despre care ActiveNews a scris pe larg.

Publicistul afirmă că există „o setare a opiniei publice împotriva unor categorii de oameni, care pot fi suspectați și acuzați de orice, fără o minimă respectare a regulilor deontologice ale jurnalismului”.

„Pentru că discutăm acum despre cazul din Botoșani, am reușit foarte ușor să stau de vorbă cu profesorul de religie (chiar aici pe messenger) – nu a fost deloc imposibil de contactat, cum a scris „presa”. Omul mi-a spus că se teme pentru viața lui – în condițiile în care nu știe cum ar putea reacționa acea comunitate locală. O parte a comunității pare a fi isterizată și pornită împotriva preotului, iar o mare parte din vină o poartă televiziunile precum ProTv și B1TV. Aceste televiziuni au alimentat și au amplificat isteria și linșajul mediatic”, notează el.

Sturza se întreabă dacă nu cumva urmează linșajele fizice.

„Acest linșaj mediatic este deocamdată doar virtual; dar oamenii se obișnuiesc cu această stare de polarizare. Bias-ul împotriva preoților și al creștinilor devine tot mai mainstream. Însă, o dată ce publicul s-a obișnuit cu linșajele virtuale, cine ne garantează că nu vor trece la următorul pas, că nu vor urma linșajele fizice? Sper să nu am dreptate, dar este ceva ce s-ar putea întâmpla, chiar zilele astea, în acea comună. Presa a alimentat, în mod iresponsabil, cu minciuni și deformări, isteria și linșajul. Dacă, Doamne ferește, s-ar întâmpla ceva acolo, acești falși „jurnaliști” ar purta o mare parte din vină”, afirmă el.
 
Iată textul lui Cătălin Sturza:
 
Noii „burgheji exploatatori” și „dușmani ai poporului”

Am ajuns să vedem cum orice știre negativă despre Biserică, preoți, profesori de religie sau creștinii asumați este luată de bună, fără o minimă verificare. Nu e exagerat să spunem că avem de-a face cu un pattern. Astfel de cazuri – cum este cel al preotului din Botoșani, cum a fost și anul trecut cel al preotului din Mediaș, cum au fost multe altele– sunt intens amplificate și prezentate în mod negativ de presă, fără ca presa să se obosească să verifice ceva. Astfel, preoții și creștinii asumați, activi în spațiul public, au devenit noii „burgheji exploatatori”, noii „dușmani ai poporului” sau, putem spune, noii cetățeni de mâna a doua.

Nu vorbim de cazuri accidentale – ci vorbim de o montare ideologică a mass-media împotriva acestor categorii de oameni. Această prezentare negativă declanșează adevărate vânători de vrăjitoare și linșaje mediatice. Este o setare a opiniei publice împotriva unor categorii de oameni, care pot fi suspectați și acuzați de orice, fără o minimă respectare a regulilor deontologice ale jurnalismului. Pentru că discutăm acum despre cazul din Botoșani, am reușit foarte ușor să stau de vorbă cu profesorul de religie (chiar aici pe messenger) – nu a fost deloc imposibil de contactat, cum a scris „presa”. Omul mi-a spus că se teme pentru viața lui – în condițiile în care nu știe cum ar putea reacționa acea comunitate locală. O parte a comunității pare a fi isterizată și pornită împotriva preotului, iar o mare parte din vină o poartă televiziunile precum ProTv și B1TV. Aceste televiziuni au alimentat și au amplificat isteria și linșajul mediatic.

Acest linșaj mediatic este deocamdată doar virtual; dar oamenii se obișnuiesc cu această stare de polarizare. Bias-ul împotriva preoților și al creștinilor devine tot mai mainstream. Însă, o dată ce publicul s-a obișnuit cu linșajele virtuale, cine ne garantează că nu vor trece la următorul pas, că nu vor urma linșajele fizice? Sper să nu am dreptate, dar este ceva ce s-ar putea întâmpla, chiar zilele astea, în acea comună. Presa a alimentat, în mod iresponsabil, cu minciuni și deformări, isteria și linșajul. Dacă, Doamne ferește, s-ar întâmpla ceva acolo, acești falși „jurnaliști” ar purta o mare parte din vină.

Problema e că se produce un cerc vicios. Această „presă” preia cazuri de la firul ierbii, le exagerează, le deformează, și le dau înapoi către public. Cu fiecare repetare, manipularea devine mai groasă, isteria se amplifică. Iar aceasta nu face decât să alimenteze starea de polarizare, de psihoză. O psihoză în care, repet, o categorie de oameni sunt „noii burgheji”, noii „dușmani ai poporului”. Unde va conduce această psihoză colectivă, alimentată iresponsabil de mass-media? Ce ne garantează că nu vom ajunge, mai devreme sau mai târziu, la linșaje fizice? Și la o întreagă categorie de oameni care vor deveni paria, cetățeni de mâna a doua?

P.S.: Nu zic că creștinii sunt singurii „paria” – cineva spunea, undeva, că exact aceeași tactică de intimidare și de distrugere a imaginii este aplicată sistematic fotbaliștilor, catalogați, de multe ori la comandă, drept „drogați”, „bețivi”, „împrumutați la cămătari” (deseori, pe baza unor acuzații total nefondate); celor care nu vor să semneze cu impresarul care trebuie, pe suma care trebuie, li se distruge imaginea în presa așa-zisă „sportivă”. Dar între preoți și fotbaliști e totuși o diferență. În al doilea caz, tactica este îndreptată, punctual, împotriva sportivilor care din diverse motive nu se „înregimentează”. În primul caz, montarea este ideologică, și este direcționată împotriva unei categorii de oameni. Care, cum am spus, sunt noii „dușmani ai poporului” – despre care ajungem să credem și să propagăm, fără o minimă verificare, orice știre negativă, oricât de absurdă sau de trasă de păr.