ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Comuniștii, cât au fost ei de comuniști, au impus Bisericii și clerului compromisuri dureroase, i-au rănit, ucis ori închis unii dintre slujitori, i-au dărâmat din lăcașuri, dar nu au cutezat să-i schimbe dogmele și cultul. Sper că nu va îndrăzni să facă asta un regim care pretinde că respectă drepturile și libertățile omului”, scrie publicistul Cătălin Sturza în ultimul său editorial din Adevărul.

Jurnalistul abordează tema eventualei schimbări a cultului ortodox, după ce Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că recomandă utilizarea unei lingurițe de unică folosință pentru Sfânta Împărtășanie, oferind șapte abordări pe acest subiect.

Printre altele,  Sturza notează că separarea Bisericii de stat înseamnă „nu doar că nu Biserica decide legile statului, dar și că nici statul nu intră peste cultul Bisericii. Cezarul nu își poate băga nasul în legile lui Dumnezeu: nu statul decide cum ne împărtășim și nu datorăm cezarului nimic din ce e al Lui Dumnezeu”.

Dacă Sf. Împărtășanie ar fi „periculoasă”, scrie Sturza, atunci zecile de mii de împărtășiri din 22 martie - data ultimei liturghii cu public -, „ar fi generat o explozie de sute de mii de îmbolnăviri de coronavirus cel mai târziu între 5-15 aprilie, în toată țara. Nu s-a întâmplat așa ceva – la fel cum nu s-a întâmplat nici în cazul altor țări ortodoxe cu practică liturgică similară. Dimpotrivă, micile focare locale au avut loc mai degrabă în jurul unor spitale-problemă”

Cătălin Sturza încheie cu un îndemn către credincioși: „Libertatea religioasă e garantată de art. 29 din Constituție. Creștini, fiți gata să-L mărturisiți pe Hristos și să-i apărați Biserica! Și nu uitați, înainte de Împărtășirea din acea linguriță, spunem: „Cred, Doamne și mărturisesc, că tu ești cu adevărat Hristos, Fiul Lui Dumnezeu Celui Viu... Încă cred că Acesta este Însuși Preacurat Trupul Tău și Acesta este Scump Sângele Tău”!”