ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Victoria Simonei Halep de la Wimbledon este mai mult decât o victorie sportivă, scrie Cătălin Sturza. Este un semnal care „vine parcă să tulbure sau poate chiar să ridice o vrajă rea, de vis urât. Vrajă care ne face să ne simțim neputincioși, să ne sabotăm și să ne urâm între noi de cel puțin trei decenii”, notează el.

Cătălin Sturza a remarcat faptul că victoria Simonei Halep este dovada că românii pot, prin ei înșiși, în ciuda avalanșei de „salvatori” care își fac apariția de treizeci de ani.

„Victoria Simonei Halep nu e doar o victorie sportivă; ea vine parcă să tulbure sau poate chiar să ridice o vrajă rea, de vis urât. Vrajă care ne face să ne simțim neputincioși, să ne sabotăm și să ne urâm între noi de cel puțin trei decenii.


În conferința de presă de după victoria de la Wimbledon Simona a spus că noi, românii, trebuie să avem încredere în noi – în condițiile în care ni se spune iar și iar că noi nu suntem în stare de nimic prin noi înșine, și că e musai să vină alții din interior sau din afară ca să ne „salveze”. Din 1990 încoace, am fost invadați de un stol de partide de „salvatori”, de „experți” și de „oameni noi” care nu mai prididesc să ne „salveze”; ducându-ne din lac în puț.

Simona Halep ne-a mai spus că avem nevoie de bunătate – în condițiile în care românii sunt campioni când vine vorba să se denigreze și saboteze între ei; înăuntru, dar în special afară din țară. Vorbiți cu români din diaspora, în special din Italia sau Spania, și veți fi surprinși să descoperiți cât de precauți sunt, când vine vorba de interacțiunile cu alți români.

Simona ne-a mai spus că ar trebui să vedem lucrurile bune din țară – în condițiile în care românii când vorbesc despre România se gândesc aproape numai la corupție, incompetența politicienilor, și la… defetismul românilor. Or, scandalurile de corupție sunt la ordinea zilei în multe din țările vestice din Uniunea Europeană, politicienii incompetenți și ridicoli sunt peste tot și la toate nivelurile (Jean-Claude Junker vă spune ceva?), însă nu știu alt popor care să trateze așa de obsesiv aceste lucruri, și să facă din aceste obsesii motiv de fond pentru a părăsi țara.

Dar despre talentul românilor și despre faptul că, atunci când ne pregătim și muncim, putem să fim cei mai buni în cele mai competitive domenii, de ce nu vorbim? Putem să ridicăm capul, oho, și încă cum – și ne-o arată atât de clar (și) victoria de azi a Simonei Halep.

Îi aștept, din nou, pe acei jurnaliști care să ne spună că Simona nu e de fapt cu adevărat româncă, și că victoria de la Wimbledon nu e o victorie pentru România, nu are nimic de-a face cu România. Cam cum au spus și după victoria de la Roland Garos. Pentru că, nu-i așa, pentru ca visul urât să persiste, vraja rea nu trebuie să se ridice niciodată. Simona parcă insistă, însă, să ne trezească, să destrame vraja. Să ne bucurăm de aceste victorii – și să plecăm urechea, să ascultăm cu adevărat ce ne spune campioana româncă de azi, de la Wimbledon”, a notat publicistul.