ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva mii de militari în rezervă au protestat duminică, în Piața Victoriei, după ce au manifestat și la sfârșitul anului trecut, față de modificarea bazei de calcul pentru pensiile militare.

Manifestanții vor drepturi salariale și de pensii corecte pentru civili și militari, o nouă lege a pensiilor pentru civili, a 13-a pensie și lege unică a salarizării, potrivit președintelui Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Mircea Dogaru.

Protestatarii au cerut anularea art. 40 din OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, articol care modifică Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

"Ceea ce solicităm noi reprezintă drepturi salariale corecte pentru civili și militari, drepturi de pensie corecte pentru civili și militari și recunoașterea corectă a meritelor revoluționarilor civili și militari. Am avut deja contacte cu actualul Guvern, care este total lipsit de experiență și de legături cu realitatea. Punctul nostru de vedere este că s-a delegitimat actualul Guvern, întrucât a fost votat în Parlament cu o condiție: să respecte toate legile și măsurile luate de Guvernul precedent.În ceea ce privește restul revendicărilor, Legea salarizării unice văd că au reluat-o deja pe tapet, noi o cerem pentru toată lumea; o nouă lege a pensiilor pentru civili; a 13-a pensie care nu s-a dat anul trecut de Crăciun să se dea de Paști pentru pensionarii civili foarte săraci. De asemenea, salariul minim de la 1 martie, întrucât noi nu avem garanția că spectrul politic va mai fi același la 1 mai', a declarat, duminică, Mircea Dogaru, potrivit Agerpres.

Protestatarii au purtat pancarte pe care scria "Respect pentru militarii țării", "Unitatea noastră, forța societății civile", "Austeritate pentru noi, boierie pentru voi", "Punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut".

Printre revendicările acestora se numără: anularea de către Guvern, prin ordonanță de urgență, a art. 40 din OUG 57/2012, urmând ca definirea venitului brut ca baza de calcul pentru pensiile militare de stat să se facă în cuprinsul Ordinului comun de aplicare; la deschiderea noii sesiuni parlamentare, Guvernul să solicite Parlamentului, spre analiză și avizare, proiectul Legii unice a salarizării, care va intra în procedură de urgență în Parlament, până la sfârșitul acestei prime sesiuni; instituirea salariului minim pe economie să se facă prin Hotărâre de Guvern, până la 01.03.2016; Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice să inițieze un nou proiect al Legii pensiilor, care să facă distincțiile necesare din punctul de vedere al statutului juridic, între pensii, ajutoare sociale, rente și indemnizații, cu luarea în calcul, pentru pensii, a procentului de 45 % din salariul mediu brut pe economie.