ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O organizație europeană confirmă ceea ce știa de aproape 30 de ani: Cazinoul din Constanța se numără printre primele șapte clădiri de patrimoniu din Europa aflate în pericol. Pe scurt, printre cele mai periclitate comori ale patrimoniului european.

Cazinoul Constanța este printre cele mai periclitate șapte situri din Europa, potrivit Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu din Europa, și a Institutului Băncii Europene de Investiții, care au inclus în listă și Bisericile post-bizantine din Moscopole și Vithkuq, Albania; Centrul istoric din Viena, Austria; Monumentul Buzludja, Bulgaria; Mănăstirile și schitul David Gareji, Georgia; Orfelinatul grec Prinkipo, Insula Prinților, Turcia, și Fabrica de gheață Grimsby, Marea Britanie, scrie News.ro.


Aceste situri din patrimoniul cultural european sunt în mare pericol fie din cauza neglijenței sau dezvoltării inadecvate, fie din cauza lipsei de expertize sau resurse, precizează organizația Europa Nostra.

„Această nouă listă a Celor mai periclitate 7 cuprinde comori rare ale patrimoniului cultural european, în pericol de a fi pierdute. Comunitățile locale sunt profund angajate în păstrarea acestor importante exemple ale patrimoniului nostru comun, dar au nevoie de un sprijin european mai cuprinzător. Fac, așadar, apel către părțile interesate, atât publice, cât și private, de la nivel local, regional, național și european, să își unească forțele pentru a asigura un viitor viabil pentru aceste situri”, a afirmat Plácido Domingo, președintele Europa Nostra. 

Cele mai periclitate 7 situri în 2018 au fost selectate de conducerea Europa Nostra dintre cele 12 situri alese de o comisie de specialiști în istorie, arheologie, arhitectură, conservare, analiză de proiect și finanțe. Nominalizările au fost propuse de organizații ale societății civile sau de către instituții publice care fac parte din rețeaua Europa Nostra, ce include membrii și organizații asociate de pretudindeni din Europa.