Cazul Colectiv: o interpretare din perspectiva relației stat-biserică

Profesorul Radu Carp a scris un articol în Revista 22 despre implicațiile religioase ale cazului din Club Colectiv.
Redăm textul în întregime cu acordul autorului
"Va reuși BOR, dar și celelalte culte să profite de acest val antisecular la nivelul unei categorii de persoane cărora cu greu i se poate adresa un mesaj convingător și totodată în acord deplin cu normele canonice? Este un pariu dificil, însă, odată înțelese premisele, este mult mai ușor a formula un plan de acțiune.
Cazul Colectiv a fost o nouă ocazie pentru a lansa în spațiul public o campanie împotriva BOR. Precedenta ocazie a fost prilejuită de decizia Curții Constituționale nr. 669/2014 care modifica statutul disciplinei religie în școlile publice. Pattern-ul mediatic a fost același: s-a pornit de la un caz specific pentru a se discuta despre relația stat-biserică în general, deși acel caz se referea la circumstanțe, și nu la un întreg sistem. De fapt, nu a existat o discuție, ci poziții extrem de diverse au fost vehiculate de către protestatari, de la respingerea totală a religiei la invocarea religiei pentru amintirea victimelor. Presa nu a considerat acest episod drept un bun pretext pentru a discuta din punct de vedere profesionist această relație, ci s-a preferat a se accentua derizoriul în care întreaga discuție publică a fost purtată. Experții nu au fost chemați să explice cum s-a poziționat biserica, cum ar trebui să se poziționeze ori care este semnificația teologică a accidentului.
Incă din primele ore ale tragediei, nu s-a comentat nimic despre prezența la fața locului a preotului ISU din Dealul Spirii, Vasile Bârleanu, decorat ulterior cu Crucea Patriarhală, un preot care a acordat asistență nu numai spirituală, dar și imediată victimelor. Raed Arafat și Gabriel Oprea trebuiau să fie în prim-plan atunci când și-au făcut apariția, nu cei care s-au ocupat efectiv cu salvarea de vieți omenești.
A urmat apoi episodul în care Patriarhul Daniel și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Stoica, au explicat absența Bisericii Ortodoxe exclusiv din perspectivă teologică. Într-adevăr, nu poți cere unei biserici să organizeze slujbe religioase în orice loc, în afara lăcașelor de cult. Biserica înseamnă nu ierarhia, ci comuniunea celor prezenți la slujbă, or, o astfel de comuniune nu se poate realiza decât într-un cadru organizat, prestabilit. Desigur, nimic nu împiedică biserica să organizeze slujbe în afara lăcașelor de cult, însă doar pe baza unor solicitări în acest sens. Răspunsul exclusiv teologic a iritat. Ar fi fost poate indicat ca Patriarhul Daniel, în calitate de persoană privată, să se reculeagă la locul tragediei, mai ales că de nenumărate ori tinerii s-au rugat împreună în acest loc. Gestul arhiepiscopului romano-catolic Robu de a veni la Colectiv pentru a se autoînvinui a fost mai degrabă retoric: de ce nu a existat această atitudine a aceleiași persoane și în decembrie 1989?
Puțini dintre cei care au comentat poziția BOR față de cazul Colectiv știu că, în duminica de după petrecerea tragediei, în multe biserici ortodoxe s-a vorbit despre semnificația teologică a acestei tragedii și mai ales despre jertfa creștinilor pentru semenii lor, cu referire la soarta dramatică a celor care au preferat să salveze vieți chiar cu prețul vieții lor. Nu a existat vreo „directivă" a Patriarhiei. A fost vorba de un sentiment mai larg, împărtășit deopotrivă de clerici și laici.
Ceea ce a determinat schimbarea atitudinii oficiale a BOR a fost scrisoarea de condoleanțe adresată de Papa Francisc. Această legătură de cauzalitate nu a fost sesizată în general, televiziunile fiind preocupate mai degrabă să descrie nemulțumirea unor protestatari la adresa bisericii. Cum competiția simbolică interconfesională fusese declanșată, gesturile nu au întârziat să apară: slujba pentru familia celor cinci copii rămași fără mamă, slujba din dealul Patriarhiei de vineri seara, mesajul Patriarhului, slujbele din a doua duminică de după producerea tragediei. Pe măsură ce biserica s-a întrecut în a arăta compasiune, manifestanții au dorit să arate și mai multă compasiune, prin rugăciuni colective la locul producerii tragediei. A existat, așadar, și o competiție internă în cadrul bisericii, între clerici și laici, pentru a demonstra cine este mai aproape de Dumnezeu. Această competiție simbolică, la fel ca și cea dintâi, nu a fost observată de pretinșii comentatori ai situației din punct de vedere religios. A fost mult mai facil să se arate că manifestanții doresc să meargă la Patriarhie decât să se meargă la Patriarhie pentru a-i intervieva pe miile de credincioși adunați să se roage pentru iertarea păcatelor celor decedați și pentru unitatea bisericii. Majoritatea tăcută a devenit, fără temei, majoritatea absentă în percepția publică.
Unii manifestanți au scandat „vrem spitale, nu catedrale". Sloganul nu a fost nou, ci împrumutat din recuzita Asociației Secular-Umaniste din România (ASUR). Membrii ASUR au scandat acest slogan, contaminând și alți manifestanți care nu știau exact dacă sloganul se referă la o realitate sau la o ficțiune.
Câteva cifre sunt relevante, dar, în mod evident, ele nu erau cunoscute protestatarilor: în România există un spital la 43.000 de locuitori, în SUA la 56.000, iar în Suedia la 106.000 de locuitori. Cât despre biserici, în România există un spital la 40 de biserici, în Suedia la 41 de biserici, iar în SUA la 62 de biserici. Aceste cifre arată că, de fapt, raportarea biserică-spital este una cu totul arbitrară. De ce nu s-a folosit în spațiul public o altă comparație, poate mai relevantă: în România există în total 425 de spitale la 1.243 de cluburi?
Se alocă în România mai mulți bani pentru sănătate sau pentru religie? Iată ce ne spun cifrele bugetare referitoare la sănătate (cifrele sunt în miliarde lei):

Prin comparație, bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte a fost în aceeași perioadă (mii lei):

Pentru a avea o imagine și mai exactă, din bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte pe anul 2013, 72,79% a fost alocat pentru salarizarea personalului clerical și doar 25,95% pentru repararea și construirea de lăcașuri de cult. Într-un an, aproximativ 88.000 mii lei reprezintă bugetul total alocat tuturor cultelor religioase din România pentru construirea și repararea lăcașelor de cult. Ponderea bugetului SSC în PIB al României a fost pentru anul 2013 de 0,167% (Secretariatul de Stat pentru Culte, Statul și cultele religioase, Litera, București, 2014, pp. 55-56).
S-ar mai fi scandat în stradă sloganul „vrem spitale, nu catedrale" dacă aceste cifre ar fi fost cunoscute?
A fost vorba doar de erori de comunicare din partea BOR în intervalul de timp imediat următor tragediei din Colectiv? Aparent, s-ar spune că biserica a interpretat doar în această cheie evenimentele: aducerea unui nou purtător de cuvânt în persoana lui Vasile Bănescu, o persoană care a dovedit excelente abilități de comunicare în slujba presei scrise și audiovizuale a Patriarhiei, se înscrie în răspunsul BOR la provocările cu care a fost confruntată. Biserica a înțeles însă și că nu este vorba doar de comunicare, ci de un mesaj mai profund: religiozitatea care s-a manifestat cu această ocazie poate fi canalizată instituțional, și nu negată în numele canoanelor.
Demonstrațiile ocazionate de tragedia din Colectiv scot la suprafață o fațetă mai puțin cunoscută a României: o populație tânără, care nu a cunoscut deloc perioada comunistă și care manifestă un grad intens de religiozitate, dar nu neapărat de participare la viața bisericii - fenomenul cunoscut în literatura de specialitate sub titlul de believing without belonging. Va reuși BOR, dar și celelalte culte să profite de acest val antisecular la nivelul unei categorii de persoane cărora cu greu i se poate adresa un mesaj convingător și totodată în acord deplin cu normele canonice? Este un pariu dificil, însă, odată înțelese premisele, este mult mai ușor a formula un plan de acțiune."
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Psiholog militar Laurențiu Niculescu: Asistăm la destrămarea psihică a unei întregi națiuni. Acest lucru trebuie oprit!

Tragedie șocantă: Un fost consilier USR s-a sinucis după ce a lansat pe Facebook acuzații explozive la adresa serviciilor secrete din România, aruncându-se apoi de la etajul unui bloc - VIDEO

De la ”Vaccinare în viteza a șasea”, la Terapie Intensivă. Mihai Leu, în stare critică la Spitalul Fundeni din București. Fostul campion la box și raliuri a fost transportat de urgență cu elicopterul

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

CNA susține că Hitler nu a fost homosexual. CIA contrazice CNA, care devine suspect de filo-nazism în favoarea LGBT într-un nou act de cenzură: Podcastul viral al lui Damian Drăghici cu Lidia Fecioru, scos de pe Facebook și YouTube
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Social
Persoane: Radu Carp
Locații: București
Subiecte: Explozie club Colectiv Bucureşti
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)