ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ana Maria Nedelcu a fugit cu băiețelul ei din Canada în mai 2014, pentru a-l proteja de tatăl căruia instanțele din Quebec îi încredințaseră custodia, în ciuda dovezilor despre abuzurile la care fusese supus copilul în vârstă de 5 ani.

După plecarea lor, Sierra Munoz a depus o plângere la poliția din Canada, iar Curtea din Quebec a emis un mandat de arestare, solicitând autorităților din România extrădarea Anei Maria Nedelcu.  Ȋn paralel, în noiembrie 2014, tatăl a solicitat Tribunalului București să dispună înapoierea copilului în Canada. La 10 februarie 2015, judecătorii i-au admis cererea, într-un proces civil deschis pentru răpire internațională. Ȋmpotriva acestei decizii au declarat recurs și Ana Maria Nedelcu, dar și Parchetul de pe lângă Tribunalul București. La 1 martie 2016, Curtea de Apel București a menținut însă decizia prin care i se dădea câștig de cauză tatălui.  

La 13 aprilie 2015, aceeași Curte de Apel București a dispus arestarea provizorie a Anei Maria Nedelcu, în vederea extrădării ei către autoritățile judiciare canadiene. 8 zile mai târziu, Curtea Supremă, admițând „contestațiile formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și de persoana extrădabilă”, a dispus „punerea de îndată în libertate” a acesteia.

Judecătorul care a decis arestarea mamei este cel care se va pronunța și asupra cererii de extrădare. Ieri, el a acodat un nou termen în proces, pentru data de 19 mai, zi în care se va pronunța asupra solicitărilor formulate de avocatul Anei Maria Nedelcu. 

Tot ieri, Judecătoria Sectorului 3, instanța unde mama introdusese, încă din decembrie 2014, o acțiune civilă pentru exercitarea autorității părintești, a dat o soluție îmbucurătoare: un proces pentru încredințarea custodiei, similar celui din Canada, va avea loc și în România! 

Instanța va verifica situația ambilor părinți și va stabili și dacă băiețelul a fost sau nu abuzat de către tată. Astfel, Judecătoria Sectorului 3 a respins „excepția necompetenței generale a instanțelor române în soluționarea prezentei cauze având ca obiect modificarea măsurilor privind pe minorul (...) - stabilire locuință minor și exercitare autoritate părintească, invocată din oficiu, ca neîntemeiată. Constată că această instanță este competentă material și teritorial în soluționarea prezentei cauze, în baza art. 1070 C. proc. Civ. , constituind for de necesitate.”

Judecătoria sectorului 3 a dispus, din oficiu, efectuarea anchetei psiho-sociale, prin comisie rogatorie, la domiciliul tatălui din Canada și a fixat termen pentru discutarea probatoriului la data de 17 iunie 2016. 
Sierra Munoz, care are calitate de pârât în acest dosar, a fost citat să se prezinte în fața instanțelor din România la termenul din 17 iunie.