ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca la o ceremonie religioasă la Biserica Centrală Reformată cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la Reforma Protestantă. Programul a continuat cu o procesiune de 1.000 de persoane, către Insitutul Teologic Reformat, unde premierul a rostit un discurs în limba maghiară care nu a fost tradus. 

Conform Szabadsag.ro, Viktor Orban, premierul Ungariei, și-a început discursul de sâmbătă din Cluj-Napoca decretând că urmează o epocă a mândriei naționale în întregul bazin carpatic.

A continuat spunând că viitorul e scris în limba maghiară, să cauți și să păstrezi intacte comunitățile maghiare devine o adevărată misiune națională, a explicat el, conform Adevărul. 

„Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunități să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut și pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să învețe în limba maghiară și să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari", a spus Orban.  

Întrebat dacă mai există putere în maghiari să reziste și în următorii 500 de ani, a zis că „avem rădăcini adânci și puternice, care ne-au ajutat să ajungem până aici și să supraviețuim chiar și după Mohacs, atunci când țara noastră s-a rupt în trei bucăți. Chiar și acum 100 de ani, când am fost rupți în cinci. Am rezistat și în timpul dictaturii comuniste, și în deceniile trecute. Dacă sub povara ultimilor 500 de ani am reușit să ne păstrăm coloana vertebrală și să fim drepți ca stejarii, atunci cu riguranță vom face asta și în următorii 500 de ani".

Orban a mai spus că Europa se poate face bine grație „leacului reformat", și în ce privește cultura, și în ce privește economia sau scăderea demografică: „Mesajul bisericilor pentru Europa este acesta: rămâneți cei pe care i-a creat bunul Dumnezeu, rămâneți în credința națională și păstrați-vă credința. Păstrați ordinea, iar ordinea o să aibă grijă de voi. Păstrați-vă bisericile, școlile și credința, iar credința va avea grijă de voi".

Victor Orban și-a adus aminte și de anul 1989, „când libertatea a pornit pe drumul său dintr-o parohie reformată din Timișoara". Apoi a spus că toate astea reprezintă o datorie a celor care trăiesc acum, a maghiarilor contemporani: „trebuie să ne păstrăm tradiția și cultura, pe care biserica reformată le-a creat aici, în mijlocul Ardealului. Noi trebuie să populăm această zonă geografică și spirituală și e datoria noastră să creăm cămin aici pentru următoarele generații de maghiari".

Premierul Ungariei a mai spus că, indiferent de faptul că sunt despărțiți de granițe, toți maghiarii formează un tot: „Noi construim acum o nație maghiară compactă. Unul din interese este construirea unui viitor în care românii și maghiarii să trăiască și să conviețuiască echilibrat și în care drepturile maghiarilor să fie recunoscute. Interesul nostru comun e să creăm un viitor în care, de exemplu, închiderea unei școli să nu fie altceva decât o eroare datorată unui eventual accident, dar să nu fie ceva normal". El a continuat că un interes comun este ca nicio comunitate, fie română, fie maghiară, să nu fie văduvită de dreptul de a putea învăța în limba maternă. A mai spus și că vrea un viitor în care Ungaria, care acum se dezvoltă, să se poată alătura României, care și ea se luptă să crească. 

S-a adresat și tineretului prezent, studenți la teologie, și le-a zis că acum, după toată perioada de constrângeri, urmează o perioadă de dezvoltare și o eră în care o să fim cu toții cu capul ridicat: „Vom fi din nou mândri din punct de vedere național". Orban a scos în evidență cât de importantă e biserica reformată în cadrul mișcării protestante și cât de importantă e biserica maghiară reformată: „Datoria dumneavoastră este să adunați familiile în biserică și să le explicați că viitorul o să fie în limba maghiară".