ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fiind alături de cei 300.000 de români care trăiesc în Valea Timocului, lipsiți de școli, de presă și de dreptul de a-și ridica o biserică, Alianța Noastră România solicită Ministerului Român de Externe să își facă datoria.
 
"Le semnalăm faptul că, luni seară, la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului, reprezentanții românilor din Valea Timocului, revoltați de nepăsarea autorităților de la București, au solicitat nici mai mult, nici mai puțin decât rechemarea acasă a tuturor diplomaților care "au făcut mult rău nouă și României”. Susținem poziția Asociației pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia, care atrage atenția acestor diplomați să își facă datoria, să acționeze în beneficiul celor 300.000 de români și să nu se mai pronunțe împotriva Bisericii Ortodoxe Române care supraviețuiește în condiții extrem de vitrege în Valea Timocului. 

După cum se știe, Uniunea Europeană negociază cu Serbia condițiile de aderare ale acestui stat, perioadă în care autoritățile de la București ar avea posibilitatea să solicite un statut corespunzător pentru conaționalii din Valea Timocului. Este vorba, în esență, de recunoașterea celor mai elementare drepturi comunitare ale acestora. În mod straniu, diplomații români din Serbia acționează în sens opus. Mai mult chiar, din bugetul României sunt finanțate organizații care acționează împotriva intereselor românilor", se arată în comunicatul ANR, semnat de Marian Munteanu.
 
Alianța Noastră România solicită, de asemenea, ministrului de Externe, premierului României și președintelui Klaus Iohannis să intervină energic în favoarea respectării drepturilor elementare ale tuturor românilor din Valea Timocului și pentru protejarea Bisericii noastre Ortodoxe din Serbia. 

"În ce ne privește, îi asigurăm pe toți conaționalii noștri, cetățeni ai statelor din jurul României și din Balcani, că Alianța Noastră România va susține acordarea cetățeniei române tuturor etnicilor români care vor dori să dobândească acest statut. Este un drept al lor și o obligație a statului român".