ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică seară, artistul Tudor Chirilă a vorbit în Piața Victoriei în fața celor strânși la manifestație. Printre subiectele abordate de cântăreț s-a aflat și Biserica Ortodoxă. Mai precis, relația Bisericii cu politica. 

Jurnalistul Paul Andrei a analizat și descifrat mesajul artistului. Iată textul său:

„Aseară în Piața Victoriei, Tudor Chirilă a avut un mesaj pentru ascultători, preoți și Biserica Ortodoxă. Am zis să fac analiza pe text, să vedem ce vrea să spună autorul:


1. „De 15 ani merg la Biserica Stavropoleos, nu sunt un practicant, dar din când în când merg la biserică pentru a găsi o relație cu Dumnezeu și întrebarea este: în ziua de astăzi unde este Dumnezeu?”

- Să ținem minte, domnul Chirilă intră într-o biserică din când în când însă acolo nu i se arată Dumnezeu la față. Iese de fiecare dată dezamăgit că nu îl strigă pe el pe nume. Aseară a cântat și trupa Taxi pe scenă și probabil că a fost influențat de Dan Teodorescu să creadă că Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici. Ar fi o explicație.

2. "Și mă gândesc la copiii abuzați în Brazilia și în Irlanda de Biserica Catolică și de preoții Bisericii Catolice, mă gândesc la cazurile de abuzuri din Biserica Ortodoxă, mă gândesc la implicarea Bisericii Ortodoxe, care își înjură enoriașii și le spune cu cine să voteze.”

- Aici apare confuzia naivă sau voită (ticăloasă) dintre bisericile catolice de afară și Biserica Ortodoxă. Ați observat care sunt reacțiile când se dau bani de la primării sau guvern pentru TOATE cultele din România? Singura înjurată e Biserica Ortodoxă. Ați văzut cum apar știrile de genul „Un nou abuz sochează Biserica, un preot prins în fapt!”? Dai click și afli că acel preot e, cum zicea și Chirilă, de prin Irlanda sau Brazilia și n-are nicio legătură cu ai noștri. Comentariile evident sunt toate împotriva a tuturor preoților. Deci când un preot de altă religie greșește sunt toți vinovați, inclusiv cei ortodocsi. Apoi, ar trebui totuși să ne spună Tudor când și-a înjurat BOR enoriașii, pe asta chiar n-am înțeles-o. Ce vreau să-l mai întreb, despre preotul din Botoșani a mai auzit și el ceva? Cine ar trebui să-l ajute să treacă peste trauma suferită de faptul că semenii lui l-au înjurat, hărțuit și amenințat pe baza unor acuzații deocamdată nefondate?

3. "Dacă Dumnezeu le spune preoților, care se presupune că sunt hăruiți, cu cine ar trebui să voteze enoriașii lor?”

- Deci toată lumea are voie în țara asta, prezentatori tv, influenceri, actori, regizori, cântărezi, zugravi, să sugereze oamenilor cum să voteze dar numai preoții nu. Ei trebuie să rămână acolo în predica despre bine și rău din biserică, dar să ignore „binele” sau "răul” apărut în societate, să nu se lege de el. Asta desi preoții sunt, teoretic, prin natura meseriei, singurii care ar trebui să aibă o moralitate ridicată. Practic ar fi primii care ar trebui și ar putea să îndrume oamenii către o cale dreaptă. Deci cum să ceri preoților să nu-și expune părerea pe ceva ce-i afectează în mod direct pe ei și enoriașii lor?

4. "După aia ne întrebăm de ce lumea nu mai merge la biserică. Pentru că Dumnezeu, se pare, nu mai este în biserică. Și atunci întrebarea este: unde este Dumnezeu?”

- Deci mai sus ne spune Tudorică faptul că el nu e practicant, dar acum tot el știe că lumea nu mai merge la biserică :)) Pe bune, ne hotărâm și noi? Să fim un pic coerenți, te rugăm, mai ales că se uită atâția în gura ta! Apoi, ne afirmă iarăși că el nu-l vede pe Dumnezeu în biserică atunci când intră. Deja e un caz de studiu, oare Chirilă se așteaptă cumva să stea Iisus sprijinit de usa bisericii și să-l poftească înauntru? Chiar ar fi un raspuns interesant.

5. "Și singurul răspuns pe care eu l-am găsit până acum este că El este încă, în aceeași măsura precum diavolul, în fiecare dintre noi„

- Aici apare motivația fiecăruia dintre cei care sunt depărtați de Dumnezeu, dar își iau acea măsură de siguranță „Băi, totuși dacă El există, să nu pățesc ceva. O dau așa la două capete”. Tot aici se încadrează și aberația aceea rostogolită de colo colo ca bolovanul cu „Dumnezeu e iubire, e in noi toti”. Nu, din păcate eu nu văd lucrurile așa. Și aici e o părere personală, Dumnezeu nu e iubire, cât dreptate. Am văzut de atâtea ori, cei care deschidem ochii, cât de drept este El și cât de rapid „dă palme” celor care nu înțeleg că rolul lor nu e să depărteze oamenii de biserică. Băi, pe Dumnezeu nu prea merge să-l păcălești. Dacă există și e atotputernic, cam știe ce e în capul tău, nu?

6. „Dacă noi nu trebuie să îndemnăm pe cineva să voteze cu cineva, aș vrea ca nici preoții să nu mai facă asta și să-și respecte misiunea pentru care au absolvit Insitutul Teologic și pentru care au fost hăruiți și să nu-și mai bată joc de enoriașii care vin acolo cu sufletul deschis să caute alinare. Să-și facă profesia.”

- Iarăși o judecată de valoarea din partea lui Tudor deși e clar că habar nu are despre ce vorbește. El își dă cu părerea despre o profesie total străină de el, știe el mai bine ce are preotul de făcut și ce nu, știe el ce misiune a primit de sus. Crede că dacă a văzut filmul „Un pas în urma serafimilor”, toți absolvenții de teologie fac petreceri, fug din incintă și consumă droguri. Prietene, era un film, bun, ce-i drept, dar nicidecum relevant pentru situația reală. Poți să mergi să te convingi singur, dacă tot vrei tu să influențezi oamenii „”să gândească liber”!

Oana Pellea a vorbit și ea pe scenă? Era interesant ce are și ea de zis”,